Kokkens tips: Lam og risotto

 

– Høsten byr på sopp i massevis. Bruk en dag i skogen, og plukk noen godbiter. Nå står traktekantarellen og venter i skogen. Mange mener den er enda bedre enn kantarellen. Det burde være et godt utgangspunkt for å lage en deilig sopprisotto. På høsten bør man selvfølgelig også spise lam.

Slyngborg synes du bør invitere gode venner til et festmåltid, og forslaget sier seg dermed selv.

–  Inviter gjester på en skjønn høst-risotto med grillet lam, nærmere bestemt lamme-carré. Ild i peisen, gode venner og et godt glass rødvin. Det blir ikke så mye bedre enn det. Oppskriften er til fire personer. God fornøyelse!

Har du noen ønsker om hva slags retter vår egen superkokk Dorte Slyngborg skal skrive om? Noen retter du ønsker at Dorte eller noen andre av våre fabelaktige kokker skal presentere? Legg igjen en kommentar nederst i bloggposten.

Men så var det altså lam og risotto:

Lammet
4 stk. posjonsstykker med lamme-carré (spør i kjøttdisken hvor mye man trenger til fire personer.)
2 fedd hvidløk
4 kvister rosmarin
salt og ferskkvernet pepper
Litt olivenolje

Deretter kommer matlagingen:
Sett ovnen på 200º C
Fjern synlig fett og sener fra kjøttet & gni det inn med hvitløk, dryss på med salt og pepper.
Stek lammekronene i litt olivenolje til de er brune.
Leggg dem deretter på en rist, plasser en kvist rosmarin på hver lammekrone & stek ferdig i ovnen, ca. 15 min.

Dette trenger du til risottoen:
1 sjalotteløk
1 fedd hvitløk
1 spsk. olivenolje
ca. 15 – 20 g smør
200 g risottoris
en god dæsj hvitvin – ca. 1½-2 dl.
1 tsk. salt
½ l god hønsebuljong – gjerne fra terning.
30 g finrevet frisk parmesan
200 g sopp, gjerne blandet. For eksempel sjampinjonger og steinsopp. Eller selvfølgelig det absolutt beste – soppen du har plukket selv!
litt smør til steking
masse finhakket persille
50 g frisk parmesan
havsalt og ferskkvernet pepper

Slik lager du risottoen
Hakk løken fint, og skjær hvitløksfeddene i tynne skiver. Varm olje og smør i en gryte, og sauter løken og hvitløken sammen. Når man skal sautere er det her lurt å ikke ha på for høy varme. Man må virkelig passe på at løken ikke blir brun. Skru nå opp varmen, og tilsett risen, bland dem godt i ca. 1 minut. Hell i hvitvinen, rør godt og dryss over litt salt. Skru ned varmen, og hell så buljongen på litt av gangen mens du rører. La risen suge det meste av buljongen før du tilsetter mer. Fortsett med å spe i med buljong til risen er mør. Den skal imidlertid ha litt motstand. Prosessen tar ca. 15-20 minutter. Prøvesmak underveis.

BONUS: Det skal røres mye i denne retten, så det bør være supergod trening for armmusklene.

Ta gryta av varmen, og rør inn finrevet parmesan. Legg lokk på gryta, og la risen trekke i 2 minutter. Skjær soppen i skiver, og rist dem i litt smør. Vend soppen og persillen i risottoen. Hell enda mer parmesan over retten. Dryss på med salt og pepper.

Og – slik serverer du:
Skjær hver lammekrone i stykker. Legg dem på en ren klut, eller et stykke tørkepapir som suger opp noe av kjøttsaften.

Plasser så passelig mengde risotto midt på tallerkenen, og tre stykker lam på den igjen. Server med et varnmt brød, eventuelt en grønn salat. Pynt til med tomater eller annet godt du har som måtte passe.

Til denne retten passer det med en relativt kraftig rødvin i glasset.

Nam, nam!

- Lam er min høstfavoritt, sier leder for restaurantene ombord på Pearl Seaways.

– Lam er min høstfavoritt, sier leder for restaurantene ombord på Pearl Seaways.

Bildet er tatt av Aina C. Hole for matvarekjeden Ultra. Ultra selger lamme-carré, og forteller at for å få en hel lammeside må man ofte forhåndsbestille.

Bildet er tatt av Aina C. Hole for matvarekjeden Ultra. Ultra selger lamme-carré, og forteller at for å få en hel lammeside slik den er avbildet her, må man ofte forhåndsbestille.