Bli kjent i København

København består av 15 bydeler som alle har sin helt unike stemning. På bildet over ser du nydelige Nyhavn. Her er en liten oversikt over de mest populære bydelene i København. Kanskje en inspirasjon til neste gang du tar båten over?

Indre by
Indre by er det de fleste kaller sentrum i København. Indre by ligger innenfor Københavns voller, eller søene (dammene) som københavnerne selv sier. Københavns mest kjente handlegate, Strøget, finner du her. Handlegaten har beholdt sin sjarm, og i motsetning til handlegater i mange andre storbyer, er ikke Strøget trafikkert. Dette gjør tempoet behagelig, slik at du får shoppet i ro og fred. På Strøget finner du suvenirbutikker og varehus, kafeer og restauranter. Fra Strøget går det også mange interessante tverrgater, blant annet Kronprinsensgade med mange fine motebutikker. I dette området ligger også Rundetårnet og trendy Nansensgade.

Nyhavn
Ved Kongens Nytorvs nordøstlige hjørne finner du Nyhavn, en kanal som ble anlagt av soldater i 1671. Kanalen gjorde det tidligere mulig for handelsskip å nå inn til Kongens Nytorv. Nå har området endret karakter og er i stedet preget av boliger, kafeer og restauranter. Dikteren Hans Christian Andersen bodde i fire av husene her. Nyhavn har beholdt sin nederlandske kanalstil og er et populært turistmål på varme sommerkvelder. Om vinteren er det en stor skøytebane i Nyhavn som også er mye besøkt.

Vesterbro
Sørvest for Indre by finner du Vesterbro. Bydelen er kjent for et godt kulturtilbud. Her ligger Tivoli, Det Nye Teater og Circusbygningen. Vesterbro preges av leiegårder fra siste halvdel av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, men også av tradisjonell industri som Carlsberg Bryggerier. Vesterbro har de siste 20 årene vært gjennom en omfattende byfornyelse, med omdanning av nedslitte leiegårder og tidligere industrikvartaler. Det største enkeltprosjektet er ombyggingen av slakteriene i Kødbyen som nå er et kultur- og idrettskompleks. Københavns tidligere fisketorv, Fisketorvet, har også blitt ombygd til et stort shopping- og fornøyelsessenter.

Østerbro
Østerbro ligger nord for Indre by på den ene siden og Nørrebro på den andre. Den tidligere rolige bydelen har gjennomgått en stor endring de siste årene og er nå full av liv. Den mest kjente gaten i bydelen heter Østerbrogade. Gaten starter mellom Idre by og Nørrebro ved et kjent trafikknutepunkt som heter Triangelen. Langs gaten ligger mange gode kafeer og det er et bra uteliv her på kveldstid. I Østerbro ligger også Zoologisk musem, som er et av de beste zoologiske museer i Europa. Utstillingene er veldig barnevennlige og interaktive. Danmarks akvarium er også verdt et besøk og ligger like ved museet.

Nørrebro
Nørrebro er et trendy og livlig bydel. Her er atmosfæren avslappet og du finner eksklusive butikker og hurtigmatsjapper om hverandre. I likhet med Vesterbro har Nørrebro forvandlet sine tidligere arbeiderkvarter til sjarmerende og livlige boområder. Den mest kjente gaten er Nørrebrogade, som er omgitt av små, koselige butikker. Du bør også besøke Elmegade for å titte i små designerbutikker, eller Ravnsborggade hvis du er ute etter et antikkfunn. I Sankt Hans Torv og gatene rundt finner du god mat og drinker. I Nørrebro ligger den kjente Grundtvigskirken som er 33 meter bred og 67 meter lang med en dansk-gotisk stil. Mange mener kirken er Skandinavias vakreste med sitt minimalistiske interiør.

Norrebro

Fredriksstaden
Hvis du går nord for Nyhavn, skifter arkitekturen dramatisk utseende og det er som om du befinner deg i Paris. Fredriksstaden ble bygget på 1700-tallet av Fredrik V., og formålet var å skape et lukseriøst boområde for adelen og nyrike. Her finner du fantastisk arkitektur og den kjente statuen Den lille havfrue. Fredriksstaden er frendeles Københavns fineste område, med den mektige marmorkirken Fredrikskirke og Amalienborg Slott. Et annet viktig bygg i bydelen er royale Frederiks Hospital som var Danmarks første sykehus. Bygget huset i dag Designmuseum Danmark, som arrangerer mange moderne kunstutstillinger.

Christianshavn
Øst for indre by ligger Christianshavn. Bydelen er verdensberømt på grunn av fristaden Christiania, et tidligere militært område som manglet bruksplaner. Mydighetene lot innflyttere fritt etablere seg i de rundt 150 bygningene som var der. Christiania skulle bli en plass for alle, også avvikerne, og endte opp med å få et eget frisamfunn med en del rusmiskbrukere og opprørere. I dag er derimot Christiania en av Københavns største turistattraksjoner og et populært sted å gå ut om kvelden. Landemerket til Christianshavn er tårnet på Vor Frelsers kirke. Kirken i barokkstil ble innviet i 1696, og tårnet er 86 meter høyt. Du kan gå opp alle trappene opp og få en fantastisk utsikt over byen.

Kart over København finner du her

Alle bilder i denne saken er hentet fra Copenhagen Media Center