Den lille havfruen fyller 100 år

 

Forleden gratulerte vi Tivoli i København med 170 år, og akkurat i dag byr sensommeren på nok et jubileum. Det er nemlig 100 år siden statuen Den lille havfruen ble satt opp i vannkanten ved Langelinie i Østerbro, København.

Den vakre lille bronsestatuen er blant Københavns mest kjente kunstverk, og var i sin tid en gave til København fra Carl Jacobsen (sønn av J.C. Jacobsen som grunnla Carlsberg). Statuen er laget av den kjente danske billedhugger Edvard Eriksen.

Det lille mesterverket er basert på et av H.C. Andersens vakreste eventyr, «Den lille havfrue», som handler om en ung havfrue som forelsker seg i en vakker prins. For å  oppnå den store kjærligheten bytter hun sin vakre stemme med to søte, små ben. Desverre gifter prinsen seg med en annen kvinne, og dermed må enten prinsen eller havfruen dø. Havfruen kaster seg i bølgene og blir forvandlet til hvitt bølgeskum…

H.C. Andersen har hentet inspirasjon til historien fra europeisk folketro, og de såkalte undinene. Han skrev eventyret i 1837, og i sin samtid ble eventyret tatt svært godt i mot. Når man kjenner eventyret som er opphavet til statuen blir den om mulig enda finere der hun sitter og grubler over kjærligheten.

Den lille havfruen har stadig blitt utsatt for hærverk, og har blant annet fått avsaget hodet to ganger. Først gang dette skjedde (1964) ble hodet aldri funnet igjen. Da det nye hodet ble fjernet av pøbler i 1998 ble det funnet igjen etter fem år. Statuen har også blitt utsatt for annen type hærverk.

Kjære lille, vakre havfrue. Gratulerer med 100-års dagen!

Det øverste bildet er hentet tatt av mararie/flickr.com.

Vil han ha meg? Foto: JonathanPalero

Vil han ha meg? Foto: JonathanPalero/flickr.com

Den lille havfrue er blant Danmarks, og dermed også Nord-Europas est populære turistattraksjoner. Foto: News Oresund/flickr.com

Den lille havfrue er blant Danmarks, og dermed også Nord-Europas est populære turistattraksjoner. Foto: News Oresund/flickr.com