Drikk noe godt til jul!

 

Viste du at det finnes en egen vinbar om bord i båten? Bak disken står dyktige sommelierer, klare til å gi deg en smakfull opplevelse i tråd med dine ønsker. I disse juletider er det maten som er i fokus, men visste du at man fremhever smakene og forsterker matopplevelsen ved å velge riktige drikkevarer til maten? Vi har fått DFDS sin egen vinekspert, Jan Pedersen, til å gi oss sine beste vintips til julematen.

Aperitiffens rolle

For å starte festen på riktig måte, vil et glass musserende gjøre susen. Da klargjør du og renser ganen, slik at smakene i maten kommer enda bedre frem. Et godt alkoholfritt alternativ vil være vann med kullsyre, da kullsyren vil gi omtrent samme effekt.

Til hovedretten er mulighetene svært mange, i hvert fall når det kommer til vin, derfor vil man gjøre lurt i å finne ut av om man ønsker å servere hvitt eller rødt, så tidlig som mulig. Mange velger å servere øl, som også passer utmerket til julemat, og tradisjonelt sett er det det man serverer til julematen i Norge, sammen med akevitten. I drikkevarenes jungel er det bare å prøve seg frem, for her finnes det hverken rett eller galt, kun smak og behag. Men et lurt tips er å finne drikkevarer som passer til tilbehøret som serveres, for det er da man viser respekt for de fine matvarene.

Desserten

Til desserten er aldri et glass portvin å forakte, det samme gjelder den lille snapsen. Hver familie har sine tradisjoner, men er man åpne for å gå nye veier, vil det være lurt å slå av en prat med de erfarne ansatte på Vinmonopolet, eller DFDS’ vineksperter om bord. Spør og grav!

Tips: Pedersen har en fin huskeregel å dele med oss: Mørke retter til mørke viner, og lyse retter til lettere og lysere drikke. 

Det kan være en utfordring å finne den perfekte matchen, men med et par anbefalinger er man godt på vei. Her er våre anbefalinger:

Vin til pinnekjøtt

Pinnekjøttet kan ofte være røkt, og serveres med kokte poteter og kålerabistappe. Til dette kreves det en litt tyngre rødvin for å heve smaken, men gjerne med litt sødme og eik i smaken. En rød Ripasso eller Amarone vil fungere meget bra, og passer like godt til ribba som til lutefisken. Eller så vil også en spansk rød Rioja eller Ribera del duero gjøre susen.

Vin til ribbe

Dette er vel den retten som spises mest i de norske hjem, og servers med både poteter, medisterkaker, fett og surkål. For å klare å heve smaken, rense og friske opp, må vinen som serveres være frisk. Pedersen ville her servert en Nebbiolo eller en Barbera.

Vin til lutefisk

Til lutefisk vil hvitvinen passe best i følge Pedersen, nettopp på grunn av tilbehøret som sennep og erter. Her trengs masse frukt og sødme, og en Riesling, en Chardonnay, eller en rød Pinot Noir vil fungere utmerket.

 

Under finner du flere fine bilder fra vinbaren.

DFDS_JUL2013_Vinbar_mg_4296

Vinsommelier Pedersen i farten, klar til å vise frem sin favorittdrikke til julematen.

DFDS_JUL2013_Vinbar_mg_4304

Å velge vin er ikke alltid lett; Pedersen anbefaler å investere et par ekstra kroner på riktig vin til julematen, det vil nemlig kunne løfte hele måltidet.

DFDS_JUL2013_Vinbar_mg_4311

DFDS_JUL2013_Vinbar_mg_4197

I full konsentrasjon under Pedersens vinleksjon. Her forteller han om de vinene som finnes om bord, både i vinbaren og i tax-free butikken.

DFDS_JUL2013_Vinbar_mg_4310

DFDS_JUL2013_Vinbar_mg_4277

Skands juleøl er en favoritt rundt bordet hos mange, både hos nordmenn og dansker, spesielt typen Humlefryd.

DFDS_JUL2013_Vinbar_mg_4274

Ingen jul uten en aldri så liten dram innimellom slagene.

 Vinbaren om bord ønsker alle varmt velkommen, og en riktig god jul!