Jobb eller ferie? Ja, takk – begge deler!

 

Har du ikke hørt om workation før? Sjansen er stor for at dette kommer til å være et helt vanlig ord for deg innen året er omme, for internasjonale reiseeksperter spår at workation blir en av de største reisetrendene i 2014.

Work + Vacation

Begrepet er satt sammen av to engelske ord, ”work” (jobb) og ”vacation” (ferie), og handler rett og slett om alle de positive sidene ved å kombinere «business & pleasure». Undersøkelser viser at det å ta med de ansatte på jobbtur med overnatting gir avkasting for bedriften på mer enn en måte. Litt miljøforandring og nye impulser gir fornyet energi og inspirasjon, og gjør dessuten at de ansatte blir tettere sammensveiset og jobber mer effektivt og bedre sammen som team. 

– Det beste med workation er at vi får pratet med kolleger på tvers av avdelingene. Det gjør oss til en mer sammensveiset gjeng – ikke minst fordi vi får forståelse for de andres arbeidshverdag. Vi utgjør alle en del av et felles ”økosystem”, som er nødt til å jobbe i takt og forstå hverandre for å kunne jobbe effektivt sammen, sier Bente Lunde i DFDS.

(Saken fortsetter etter bildene) 

Juliana, Sandra og Marius tar seg en kaffepause mens de venter på at de andre gruppene skal bli ferdig. Lokalene ble pusset opp i vinter.

Juliana, Sandra og Marius tar seg en kaffepause mens de venter på at de andre kollegene skal bli ferdige med sine gruppearbeid. Lokalene på skipet ble pusset opp i vinter.

Fornøyde ansatte vises på bunnlinjen

Hun var en av deltakerne da DFDS nylig tok med seg sine ansatte ved hovedkontoret i Oslo på workation på et av skipene de daglig selv sender gjester avgårde til København med. Og det å sette pris på tid til å sosialisere med sine kolleger, er Bente langt fra alene om.

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av DFDS, svarer 6 av 10 av de spurte at det sosiale er en like viktig del av jobbsamlingen som det faglige er, og hele 9 av 10 mener at overnattingsturer i jobbsammenheng bedrer forholdet de har til sine kolleger, fordi de blir kjent på et mer personlig plan.

En gjeng glade kolleger er skikkelige turister i København, og drar på kanalbåttur. Regnvær påvirker ikke humøret til denne gjengen.

En gjeng glade kolleger er «turister» i København, og drar på kanalbåttur. Litt regnvær påvirker ikke humøret til denne gjengen.

Til tross for at DFDS i Norge ikke er en veldig stor bedrift, blir det fort til at de rundt 50 ansatte på hovedkontoret i Oslo stort sett omgås dem på sin egen avdeling i hverdagen. Derfor er bedriftens årlige kickoff, der hele gjengen møtes til seminar i skipets konferanselokaler og seiler til København, et soleklart høydepunkt.

Oslos beste utsikt? Ikke mange hoteller kan konkurrere med denne utsikten. Dette er ett av DFDS’ 18 konferanserom om bord på Pearl Seaways. Rommet tar inntil 52 personer.

Fornøyde ansatte er en viktig verdi for de fleste norske arbeidsplasser, men en viktig begrunnelse for hvorfor bedrifter bør investere i en workation, er nemlig at det faktisk også lønner seg, rent økonomisk. Arbeidslivsundersøkelser i både inn- og utland har vist at ansatte som trives på jobb også presterer bedre og er mer motiverte. Dette gjenspeiles igjen på bunnlinjen.

Denne gjengen har akkurat spist deilig varm lunsj på restaurant Cap Horn i Nyhavn. Nå er de klare for litt shopping!

Denne gjengen har akkurat spist deilig lunsj på restaurant Cap Horn i Nyhavn. Nå er de klare for litt shopping!

 Feriefølelse på jobben

Selv om de ansatte ved hovedkontoret i DFDS reiser til den danske hovedstaden litt oftere enn nordmenn flest, innrømmer Bente at hun fortsatt kjenner den samme «feriefølelsen» med en gang hun kommer om bord.

– Den kommer snikende i det man kommer inn i avgangshallen – uansett om det er på Gardermoen eller DFDS-terminalen. Selv vi, som sitter tett på skipene hver eneste dag, har store forventninger og gleder oss veldig når vi endelig kan seile til København og tilbringe kvalitetstid med gode kolleger, sier hun, og får støtte fra sin kollega Sandra Grønvold.

Workation-rammetekst

Ønsker du å bestille en workation med DFDS? Klikk på bildet (ekstern kobling)

– Det er ikke hverdagskost. Vi misunner jo alle de konferansegjestene litt, som vi hver dag ser gå om bord, fulle av forventninger til turen – både det som skal skje om bord og etter ankomst i København. Og selv om vi i DFDS er mange som har jobbet sammen lenge, blir vi alltid enda bedre kjent etter en slik tur. Vår årlige workation til København er et høydepunkt, som i etterkant gir oss mer energi og gjør oss mer motiverte, istemmer hun.

Snart skal gruppen inn og presentere for sine kolleger. Her jobbes det blant annet med hva slags type skreddersydde Københavnturer DFDS skal tilby sine workation-gjester i løpet av våren 2014.

Snart skal gruppen inn og presentere for sine kolleger. Her jobbes det blant annet med hva slags type skreddersydde Københavnturer DFDS skal tilby sine workation-gjester i løpet av våren 2014.

Å forlate byen er viktig

De to kollegene er helt enige om at det ikke ville vært det samme å booke seg inn på nærmeste hotell med kurs- og konferansefasiliteter, som mange andre bedrifter velger å gjøre når det er tid for kickoff eller seminar.

– Det er noe med at man er samlet på et sted der alle blir værende gjennom hele seminaret, og ikke noen må komme seg hjem til familien etter kontortid og dermed gå glipp av det sosiale på kveldstid. Om bord er alle samlet, og selv om man ikke sitter sammen i en stor gruppe til enhver tid, så støter man på hverandre rundt omkring på skipet – i shoppen, pianobaren eller nattklubben, sier Bente.

Litt energipåfyll er nødvendig mellom slagene;  gjerne både før og etter en deilig buffetlunsj i restauranten 7 Seas.

Litt energipåfyll er nødvendig mellom slagene; gjerne både før og etter en deilig buffetlunsj i restauranten 7 Seas.

Undersøkelsen til Respons Analyse bekrefter at flere opplever det samme. Nærmere 9 av 10 synes det er viktig at man ikke kan reise hjem mellom arbeidsøktene, og 4 av 10 mener det som skjer på kvelden i en sosial setting er like viktig for de faglige diskusjonene som det som skjer på dagtid i faglig setting. En tredjedel av de spurte synes at det påvirker turen direkte negativt om nøkkelpersoner drar hjem på kvelden.

Eneste konferansehotell til København

DFDS er det eneste rederiet som seiler Oslo – København, og det er noe vi nordmenn vet å sette pris på. En fjerdedel av de spurte i Respons Analyses undersøkelse oppgir nemlig København som den europeiske storbyen de helst vil reise på jobbsamling til.

Fristaden Christiania ligger i naturskjønne omgivelser i København. Her finner du hippier, sosialister - og en del turister. Definitivt verdt å oppleve.

Fristaden Christiania ligger i naturskjønne omgivelser i København. Her finner du hippier, sosialister – og en del turister. Definitivt verdt å oppleve.

Gjennom sine nesten 150 år i bransjen, har DFDS opparbeidet seg solid kjennskap til den danske hovedstaden, og kan med rette kalle seg for lokalkjent i byen og alt den har å by på. Dette kommer workation-gjestene til gode, i form av en rekke skreddersydde aktivitetspakker man kan bestille i tillegg til turen.

– Uansett er det hyggelig å være på jobbsamling med alt det innebærer – god mat og drikke og den hyggelige og upretensiøse stemningen sammen med kollegene – men det er helt klart en bonus, som også bidrar til å forsterke feriefølelsen, at man våkner opp i en kontinental storby dagen etter,  sier Sandra.

Carlsberg Museum er svært populært, og har verdens (!) største samling av ølflasker fra hele verden, sortert etter hvor i verden de kommer fra. Da de telte samlingen i 2006, kom de til 16384 flasker.

Carlsberg Museum er svært populært, og har verdens (!) største samling av ølflasker fra hele verden, sortert etter hvor i verden de kommer fra. Da de telte samlingen i 2006, kom de til 16384 flasker.

 Skaper felles minner

Konferanseassistent i DFDS, Camilla Broe, forteller at Sandra ikke er alene om å kjenne feriefølelsen kommer fram i løpet av ferden. Hun opplever at alle workation-gjestene om bord er i ekstra godt humør og god stemning:

– Dette gjelder fra de kommer om bord på morgenen, og holder gjennom hele turen. Jeg tror det er den flotte utsikten over fjorden, og forventningene som bygger seg opp, i tillegg til det å reise til København. Workation er en fin mulighet til å skape felles minner som knytter de ansatte enda tettere sammen, og gjør arbeidsplassen til et enda triveligere sted å være når man kommer hjem igjen.

Camilla Broe er dansk, og konferanseassistent om bord på DFDS. Hun hjelper gjestene med det de måtte trenge om bord - også Københavntips.

Camilla Broe er dansk, og konferanseassistent om bord på DFDS. Hun hjelper gjestene med det de måtte trenge om bord – også Københavntips.

Workation_DFDS-kopi

Klikk på bildet for mer informasjon (ekstern kobling)

Hippie_sykkel

Til tross for en litt grå regnværsdag er Christiania i København alltid fargerik.
Auditoriet

Dette er den ene halvdelen av auditoriet om bord på DFDS Pearl. Rommet tar 110 gjester. Er dere dobbelt så mange, kan veggen trekkes tilbake. Her er storskjermer og alt man trenger av teknisk utstyr for å avholde kick off, seminar, foredrag – eller tilsvarende.

Carlsberg Museum

På Carlsberg Museum får du en 45 minutters guidet tur med introduksjon til Carlsbergs historie fra grunnleggelsen i 1847 og til i dag.

Klatring

«Blocs and walls» er Nordens største klatresenter, og åpnet i fjor i Købehavn. Denne spreke gjengen med DFDS-ansatte koste seg maksimalt på workation.

Stolgruppe

Mellom slagene er det deilig å slappe av i de nyoppussede kurs- og konferanselokalene om bord på DFDS.

Strøget

Umulig å være i København uten å rusle nedover Strøget. Og umulig å rusle der uten å shoppe – iallfall litt…

Resepsjon_Rebekka

Rebecca Flensborg har tittelen «Business Leader Conference», og er alltid beredt til å ta imot små og store grupper om bord.

Marius_vindu

Deilig å slappe av litt alene også, og nyte utsikten over Oslofjorden. Ennå er det noen timer igjen til skipet legger fra kai og setter nesen sørover mot København.

Smorbrod

Dette fristende bildet er tatt i Torvehallerne, Købehavns «svar» på Mathallen i Oslo. Eller var det omvendt?

Oliven

Det lurt å ha god plass i magen før Torvehallerne inntas, for her er det søte, syrlige og salte fristelser overalt.