Julen er rett rundt hjørnet, og vi gleder oss til at julefreden senker seg. God mat og drikke hører julen til. Hvem kan motstå en søt avslutning på julemiddagen? Her får du oppskriften på vår (og danskenes) favorittdessert, ris à la mande.
Ris à la mande er danskenes tradisjonelle juledessert. Den minner om vår egen riskrem, men den største forskjellen er at danskenes versjon har hakkede mandler i selve riskremen. Den serveres med deilig kirsebærsaus. Nedenfor får du oppskriften dersom du har lyst å prøve selv – anbefales!
Ris à la mande (4 personer)
Risengrynsgrøt kokt på:
10 dl helmelk
125 gram grøtris
1 knivsodd salt
1 vaniljestang
75 gram hakkede mandler
2,5 dl pisket kremfløte
75 gram sukker
Del vaniljestangen og ta ut kornene.
Kok ris, melk og vanilje på svak varme under lokk ca 45 min. Rør i grøten av og til. Ta ut vaniljestangen og avkjøl grøten.
Hakk mandlene, spar en hel til å putte i til slutt. Rør ned mandlene i den kalde grøten. Pisk kremfløten og bland den forsiktig med de andre ingrediensene. Smak til med litt sukker.
Kirsebærsaus (4 personer)
1 glass/boks syltede kirsebær
1 dl kirsebær saft eller kirsebærvin/likør
1 ss maisstivelse
Ha kirsebær og saften (likør) opp i en gryte og la det koke opp. Rør ut maisstivelsen i litt kaldt vann og jevn sausen. La koke noen minutter.
Avkjøl og server til ris à la mande.
I filmen nedenfor lager kokken Flemming ris à la mande, en av mange søte fristelser på julebuffeten om bord. Bli med!
Beste julehilsen oss i DFDS 🙂