Årets biff 2016 er kåret – og serveres på DFDS

Restauranten Explorers Steakhouse om bord på DFDS-båtene serverer de mest utsøkte stykkene med biff, og det jeg mener er den beste fries’en jeg noen gang har smakt! I høst kåret restauranten «Årets biff 2016» på et stort event om bord, sammen med noen av Danmarks beste biffkokker og matkjennere. I dommerpanelet satt også vår egen mesterkokk Eyvind Hellstrøm.

Eventet var først og fremst en hyllest til biffen, men hensikten var også å gi folk en guide til bedre forstå biffens egenskaper, hvordan den best kan tilberedes – og sammen avgjøre hvilket stykke, eller hvilken utskjært del av oksen, som regnes som det aller beste stykket for 2016.

Både dommere, gjester og DFDS-ansatte fikk smake, lukte, klemme og kjenne på ulike biffstykker, tilberedt på ulike måter. Juryen vurderte innledningsvis 21 fantastiske stykker oksekjøtt, men endte med åtte i finalen. Her var blant annet entrecôte en sterk finalist, og flere trodde at den eller Rib Eye kom til å vinne. T-bone og Rump Steak var blant de andre finalistene.

Men ingen av disse vant. Vinneren ble faktisk et stykke som heter nyretapp! Nyretappen er en utskjæring som vi ikke kjenner så godt til som vanlig forbruker. Dette er et veldig mørt stykke, som også har en kraftig oksesmak. Nyretappen har en interessant og litt annen konsistens enn andre biffstykker, og passer godt i hverdagen, og skal bare brunes litt på pannen i et par minutter.

Og lurer du på hvordan nyretapp smaker? Da kan du bestille bord på Explorers Steakhouse neste gang du reiser med DFDS, for her selges den nå. Den passer perfekt til alle typer grønnsaker, men vi spiste den med fersk rosmarin, herlig sprø og tykke pommes frites og hjemmelaget bernaisesaus.

Ps. Skal du bestille nyretapp om bord, har biffen fått navnet «Butcher’s Steak». Hvorfor, finner du ut av litt lenger ned i saken.

Beste hilsen København-vennen Camilla 🙂

the-beef-dommerbord

Her sitter dommerpanelet og skal velge ut 8 biffstykker som finalister til kåringen «Årets biff 2016».

the-beef-dommere-hellstrom

Eyvind Hellstrøm var eneste norske dommer om bord.

the-beef-oversikt

Biffene må selvsagt dokumenteres av dommerne.

the-beef-kjott

Nå skal det smakes!

Her smages på Tomahawk Steak og Entrecote. Årets Bøf 2016 kåres på Oslofærgen, DFDS Seaways torsdag den 6. oktober 2016. Blandt dommerne er Liselotte Lyngsø, Brian Blixt Jacobsen, Jane Faerber, Dan G Christiansen, Thomas Rode, Ina Clausen, Jens Slagter og Anders Kirkeby. Derudover er der foredrag ved Hisato Hamada, Hannah Grant, Alex Fristot og Pierre Cacheux.

Dommerne skal kåre en vinner blant de åtte ulike biffstykkene.

I denne filmen kan du se at vinneren, nyretappen, kåres. Det er Liselotte Lyngsø, Fremtidsforsker for Future Navigator, som har fått æren av å dele ut prisen. (Flere bilder etter filmen)

Her ser du hvor på oksen nyretappen befinner seg.

Her ser du hvor på oksen nyretappen befinner seg.

dfds_kobenhavn_nyretapp__5133

Iben lurer på hvilken biff hun skal bestille, men valget var veldig enkelt: Selvsagt måtte hun smake på nyretapp!

dfds_kobenhavn_nyretapp__5140

Hyggelig, lun og rolig stemning på restauranten Explorers Steakhouse en onsdag kveld i november.

dfds_kobenhavn_nyretapp__5147

På kjøkkenet tilbereder kokkene de deiligste biffer med tilbehør. Her er det to fileter nyretapp som vises frem, før de skal stekes og bli et herremåltid.

dfds_kobenhavn_nyretapp__5153

Endelig er maten på bordet! Kokken anbefaler at biffen nytes medium rare. Den skal se litt blodig ut i midten, da er den mørest. Nå er vi spente, endelig skal vi få smake på vinnerbiffen i 2016. (Og verdens beste fries).

dfds_kobenhavn_nyretapp__5160

Iben var veldig fornøyd med nyretappen og anbefaler den absolutt til andre!

dfds_kobenhavn_nyretapp__5166

Nyretapp er som nevnt en mindre kjent del av oksen, for folk flest. Det finnes en myte som sier at årsaken til det er at slakteren sparte den beste delen av kjøttet til seg selv, og dermed ikke solgte den «på markedet». Om det er sant, vites altså ikke, men derav navnet «Butcher’s steak».

Se kokkenes beste biff-tips! I forbindelse med kåringen av «Årets biff 2016»-event, har DFDS satt sammen tips fra en rekke prominente biffentusiaster, som virkelig vet hvordan du både skjærer og steker biffen så den blir best mulig.