Dette er årets biff 2017

I år som i fjor ble årets biff kåret på arrangementet “The Beef” om bord på DFDS Pearl Seaways. Vi var tilstede for å både smake på og stemme frem det som skulle bli årets beste biff.

Under fjorårets konkurranse fokuserte juryen på ulike deler deler av dyret. I år derimot tok juryen for seg forskjellige kvegraser. Målet var å finne ut hvordan dyrene har blitt behandlet spiller inn på smaken. Hvordan smaker for eksempel gressforet, økologisk kveg sammenlignet med melkekuer? Og hvordan skiller danske kvegraser seg fra amerikansk kveg foret opp på korn?

Kåringen av årets biff ble gjort ved en blindsmaking hvor juryen fikk servert rib-eye stek fra syv forskjellige kvegraser.

Biffene ble servert og presentert i kronologisk rekkefølge. På den ustekte biffen kunne man også se forskjeller i farge og konsistens.

Dommerne diskuterte ivrig seg imellom for hver biff som ble servert.

Dommerne gikk nøye til verks med både lukting og smaking.

Dette var kvegrasene som var utvalgt til The Beef 2017:

Limousine
Fra Kildegården i Danmark. Den mest utbredte kvegrasen i Danmark. Stammer fra Limousine-området i Frankrike.

Blond D’Aquitaine
Fra Kildegården i Danmark. Fransk kjøttkveg som kjennetegnes av et fettaktig kjøtt av høy kvalitet.

Sortbroget kalv
Fra Kildegården i Danmark. En dansk/tysk melkeku.

Black Angus
Fra Irland. Har sin opprinnelse i Skottland og er en utbredt kjøttkvegrase kjent for sin fettmarmorering.

Angus grain-fed
Fra Urugay. Kornforet kjøttkveg som spiser blant annet mais, korn og høy. Dette gir ekstra smak og marmorering i kjøttet.

Red Hereford
Fra Irland. Stammer opprinnelig fra Storbritannia og er den mest utbredte rasen innenfor kjøttkveg i verden. Kjennetegnes med saftig kjøtt og kraftig fettmarmorering.

Angus/Hereford
Fra John Stone i Irland. Er en blandingsrase av Angus og Hereford.

Samstemt seier

I juryen satt det like mange dommere som det var biffer. Skipets Chef de cuisine var representert og det samme var norske Daniel Byskov som til daglig driver Annis Pølsemakeri på Mathallen i Oslo.

Nytt av året kunne publikum også stemme frem sin personlige favoritt. Samtidig som dommerne smakte, luktet og inspirerte kjøttet fikk vi i salen gjøre det samme.

Alle i publikum fikk smake på biffene som kjempet om å bli årets beste.

Publikum puttet en blå ball i glassrøret bak den biffen de mente var den aller beste.

Ikke nok med at publikum var svært samstemte i sin avgjørelse, men dommerne var enige og både jury og publikum stemte frem biff nr. 4 som sin favoritt. En Limousine fra Kildegården i Danmark. Og vi kunne ikke vært mer enige!

Heldigvis var dommerne enige med publikum og biff nummer 4 gikk av med seieren 🙂

– Alt kjøttet vi har fått smake på i dag har hatt svært høy kvalitet. Hva dyrene fores med har mye å si for smaken og kvaliteten på kjøttet. Dagens vinner var en favoritt hos både publikum og dommerne, men jeg må fortsatt si at min personlige favoritt når jeg skal velge kjøtt er gamle melkekuer. De har levd et godt liv og kjøttet har en mørk farge og fettet er gulere, forteller Byskov.

Norske Byskov driver til daglig Annis Pølsemakeri i Mathallen i Oslo. Han har peiling på godt kjøtt så gå gjerne innom han hvis du vil lære litt mer om den perfekte biffen!

Under kan du se flere bilder fra The Beef 2017:

Under kan du se film fra årets konkurranse:

Nå vet du hva du skal gå for neste gang du har lyst på en god biff. Vinneren er snart å finne på menykartet i Explorers om bord på Københavnbåten. 🙂 – Hilsen Sigrun