Rosenborg Slot og Kongens Have

I nærheten av stoppestedet for DFDS shuttlebuss finner du Rosenborg Slot omkranset av Kongens Have. Slottet ble bygget som et lystslott av Christian 4. ved begynnelsen av 1600-tallet. Siden 1700-tallet har slottet blitt benyttet som oppbevaringssted for kongens eldste og fineste gjenstander hvor kongens gjester kunne se samlingen. I dag er Rosenborg Slot åpent for publikum og en populær attraksjon hvor de besøkende får mulighet til å ta en reise i tid og beundre kongefamiliens skatter.

På Rosenborg Slot er så godt som alle rom unike og fylt med historiske gjenstander.

Utstillingen er bygget opp som en tidsreise hvor du følger kongerekken fra første rom hvor Christian den fjerdes eiendeler er utstilt, til Frederik den syvendes skatter.

Stolen og bordet i regalieværelset er bekledd med sølv. I stolens fløyelstrekk er det brodert inn Frederik den fjerdes initialer og den norske løven.

Tronsalen eller «Riddersalen» som den kalles.

De tre sølvløvene har sin opprinnelse fra Det gamle testamentet hvor den vise Kong Salomons trone var beskyttet av 12 gyldne løver.

Når du går rundt på Rosenborg Slot får du ikke bare se den offisielle siden av kongenes liv, men også gjenstander som gir deg et innblikk i kongenes humor. Ser du godt etter når du går inn i rommet med ting fra Fredrik den tredjes tid bør du se nærmere på stolen som står midt i rommet. Denne stolen er kalt «Buksevannstolen» og de som satte seg i denne endte mildt sagt med å se ut som om de hadde hatt et lite uhell. På baksiden av stolen er det konstruert rør man kunne helle vann i som igjen kommer ut i stolens sete. Når den som satt i stolen reiste seg lød det en trompetlyd slik at alle fikk høre at vedkommende hadde fått seg en runde i «Buksevannstolen».

Her ser du mekanikken på baksiden av buksevannstolen. Her helte man vann i rommet øverst også rant det ut i rørene som til slutt ga personen som satt i stolen buksevann.

En stol som i utgangspunktet ser ganske uskyldig ut..

 

Besøker du Rosenborg Slot må du ikke glemme å ta turen ned i skattekammeret som er det eneste stedet du kan se de danske kronjuvelene på nært hold. De danske kronjuvelene er en samling med smykker fra de danske dronninger og noen prinsesser. Kronjuvelenes historie startet med  Christian den sjettes dronning som etter at hun ble enke i 1746 regnet med at hun snart skulle dø av sorg. Derfor skrev hun i sitt testamente at smykkene hennes ikke skulle gis til en bestemt person, men at de skulle bli ved kronen. Kronjuvelene skal kun brukes av Dronningen, og kun innenfor rikets grenser.

Christian den femtes krone og dronningkronen som ble laget til Christian den sjettes dronning.

Christian den femtes krone og dronningens krone som ble laget til Christian den sjettes dronning. Den veier hele 2895 gram noe som betyr at man skal være «mann for sin hatt» for å klare å bruke denne kronen.

Slottet sett fra hagen.

Når du føler at du har fått fylt opp historiekvota og trenger å lufte kropp og hode kan du ta en tur i Kongens Have. Hagen ble anlagt som nyttehage tilknyttet Rosenborg Slot hvor den både skulle kunne forsyne slottet med frukt og grønt, samt være en arena som kunne brukes til underholdende aktiviteter av kongen og hans gjester. I 1770 ble hagen åpnet for offentligheten og siden da har det vært en av Københavns mest populære parkområder.

Rundt om i hagen er det mange steder å utforske og mange steder hvor man kan føle seg ganske alene hvis man ønsker det.

På området er det fortsatt grokasser som minner om tiden da hagen ble brukt til å forsyne slottet med frukt og grønt.

Er du glad i å løpe er parken perfekt for dette med endeløse grusveier omringet av det grønne.

Vennlig hilsen Københavnvennen – Sigrun 🙂