Julebordene hos Royal Copenhagen

Hver jul i 53 år har Royal Copenhagens flagship store hatt utstilling av julebord, der ulike kunstnere, skuespillere, kokker, kjendiser, adelige, komikere – og mange andre har fått kreativt spillerom til å designe sitt eget julebord. I år er det seks danske motedesignere som har fått designe hvert sitt julebord, og resultatet er fantastisk. 

Julebordene er Royal Copenhagens største årlige event, og cirka 150.000 gjester er innom i perioden 17. november og ut desember. Men det er også en opplevelse i seg selv å gå på «omvisning» i den store butikken midt på Strøget, og bli inspirert til å handle julegaver både til seg selv og andre.

Ps. Visste du at du om bord i vår Sea Shop kan handle varer fra Royal Copenhagen til gunstige sjøpriser med inntil 20 prosent rabatt sammenlignet med pris i land i Danmark?

dfds_2016_royal_img_5435

Royal Copenhagen har adresse Amagertorv 6, og med sine store, åpne vinduer er det lett å bli fristet til å ta turen innom…

Butikken har ligget på samme sted siden 1911, i et av Københavns eldste bygg.

dfds_2016_royal_img_5302

Dette lekre fatet er fra serien «Blue Fluted Plain» som ble designet i 1775, og var selskapets aller første middagsservise-design.

Mer fra samme serie.

Flere deler fra samme serie.

dfds_2016_royal_img_5305

Designet Blue Fluted Mega er svært populært, og ble designet i 2000 av Karen Kjældgård-Larsen.

Tanken bak dette serviset er at det skal kunne brukes hver dag, og gi en følelse av hverdagsluksus. Fordi mønsteret er malt på serviset før porselenet ble brent, tåler det oppvaskmaskin.

dfds_2016_royal_img_5312

Kaffekopper fra juleserviset «Star Fluted Christmas». Hvert år kommer det nye deler til serviset, så om du samler vet du hva du kan ønske deg til jul.

dfds_2016_royal_img_5316

Merete Böckel er Retail Marketing Manager i Royal Copenhagen, og har detaljert kunnskap om alle de ulike designene og servisene.

dfds_2016_royal_img_5318

Denne serien heter Flora Danica og er meget eksklusiv. En tallerken som koster 16000 DKK er nok ikke det du setter på middagsbordet på en vanlig mandag.

Det første Flora Danica middagsserviset bestod av hele 1802 deler, og ble bestilt av danske kong Christian VII som en gave til den russiske keiserinnen Catherine II. Det tok 12 år å ferdigstille serviset, og det var én person som malte alt sammen, porselensmaleren Johann Christoph Bayer. Alt er malt og skåret ut for hånd.

dfds_2016_royal_img_5319

Til tross for veldig høye priser selges det en del av dette serviset, ikke minst til utenlandske turister. Stort sett må du bestille det du vil ha, og så males det på bestilling.

dfds_2016_royal_img_5322

Umulig å gå tomhendt fra denne butikken, og superlett å bli inspirert til å dekke pene bord og dekorere hyggelige hjem.

dfds_2016_royal_img_5355

I andre etasje selges det også andre ting og merker enn Royal Copenhagen.

dfds_2016_royal_img_5369

Her er blant annet mye pen julepynt til både treet og stuen.

skjermbilde-2016-12-04-kl-23-01-51

Her er de seks motedesignerne som har fått det ærefulle oppdraget å designet årets julebord.

De utkårede er Rikke Baumgarten og Helle Hestehave fra Baum und Pferdgarten, Charlotte Eskildsen fra Designers Remix, Ole Yde fra Yde, Cecilie Bahnsen og Mark Tan. Nesten alle representerer danske merker med internasjonal suksess, det er bare iranskfødte Leyla Piedayesh fra Berlin, kvinnen bak merket Lala Berlin, som ikke er av dansk opprinnelse.

dfds_2016_royal_img_5377

Bordet til Mark Tan er et labyrintisk sneglehus.

Her ser vi hele bordet i all sin prakt.

Her ser vi hele bordet i all sin prakt.

Mark Kenly Domino Tan har dekket sitt bord med White Fluted og Arje Griegsts ikoniske Konkylieservise, som ikke lenger er til salgs. Mark har ønsket å skape en fortelling om mangfoldighet. Han er ikke så opptatt av høytiden, men av felleskapet og gleden som et oppdekket bord gir et selskap.

dfds_2016_royal_img_5385

Dette bordet er designet av Leyla Piedayesh.

Hun bruker mye farger, friske frukter fra eksotiske trær og bløte tekstiler for å skape en scenografi à la De Hellige Tre Konger.

dfds_2016_royal_img_5405

Leyla er tro mot sine iranske røtter når hun inviterer sine gjester til en overdådig fest! Hun bruker blant annet Royal Copenhagens Blue Fluted og Princess i sin utstilling.

dfds_2016_royal_img_5403

Cecilie Bahnsen vant ”Dansk Design Talent – Magasin Prisen” 2016, og har designet julebordet «Driving home for Christmas».

dfds_2016_royal_img_5402

Hun har tatt utgangspunkt i sin egen leilighet, og skapt et univers hvor arbeid og privatliv flyter sammen i en miks av skandinavisk ro og engelsk klasse. Det lille bordet til venstre er dekket til jul, med pent servise og champagne.

Designeren bor i København etter syv år i London, og bor sammen med sin engelske kjæreste. Hun har satt sammen bruddstykker fra to land og to tradisjoner.

På veggen ved siden av hvert julebord henger det en presentasjon av designeren.

På veggen ved siden av hvert julebord henger det en presentasjon av hver enkelt designer.

dfds_2016_royal_img_5391

Rikke Baumgarten og Helle Hestehave utgjør den suksessfulle danske designduoen Baum und Pferdgarten, og de har designet dette julebordet.

Baum & Pferdgarten har satt sammen tre bord som nærmest eksploderer i en ny måte å pynte og feste på. Deres yndlingsfarge er – ikke overraskende – blå. Den fantastiske lampen er designet av Vibeke Fonnesberg Schmidt.

dfds_2016_royal_img_5401

Denne rosa herligheten er designet av Charlotte Eskildsen, som står bak merkene Designers Remix og Little Remix.

juleborde-royal-copenhagen-8_0

Foto: Royal Copenhagen

Charlotte elsker det enkle og klassiske, og ville at hennes bord skulle være dominert av utelukkende fargen rosa. Designeren har skapt en moderne ramme for sin utstilling, og har valgt det mest enkle av Royal Copenhagens serviser: White Fluted.

Hos Ole Yde er julebordet dækket op til fest hos den franske dronning Marie Antoinette. Med en overdådighed i ægte Louis Seize-stil, får du følelsen af løssluppenhed og overstået fest - med væltede stole, en nedfalden lysekrone, pletter på dugen og tomme glas fra julens gæster. Ole Yde hylder det mest kongelige af alle stel, nemlig Flora Danica. Den smukke scenografi er håndmalet af Sarah Becker.

Designer Ole Yde har dekket opp til fest hos den franske dronning Marie Antoinette, og dette «verket» har han kalt «Juleaften på Le Petit Trianon». (Foto: Royal Copenhagen)

Ole ville ha et overdådig bord, som skal gi en følelse av løssluppenhet og overstått fest, med en lysekrone som har falt ned, tomme glass og stoler som har veltet. Han har også brukt det mest kongelige av alle servisene til Royal Copenhagen, nemlig Flora Danica. Scenografien er håndmalt av Sarah Becker.

Utstillingen kan sees hos Royal Copenhagen på Amagertorv i hele desember, og vi anbefaler virkelig en tur innom! 🙂