Det er deilig å være norsk i Danmark – og på danskebåten

 

Hver uke reiser tusenvis av nordmenn med danske båten til DFDS til København. Målet med reisen kan være så mangt. Hyggetur for jentene, konferanse med jobben, familietur til Tivoli eller et romantisk avbrekk i hverdagen. Uansett – det er deilig å være norsk i Danmark, og det også deilig å være norsk på Danskebåten fra Oslo.

Et rent cruise med danskebåten Oslo til København tar ca. et og et halvt døgn. Vi valgte å legge turen til midtuke for å slippe helt full båt. For oss var målet med reisen en ren hyggetur. Vi valgte derfor å oppgradere oss til Commodore lugarer. For et par ekstra hundrelapper hver, fikk vi lugarer med dobbeltseng og minibar – og frokost servert på lugaren begge veier.

(Saken fortsetter under bildene)

Frokost på lugaren

Oslo – København: Vin på menyen
Etter å ha inspisert lugarene startet vi kvelden i skipets vinbar ”Red & White”. Planen var å ta et glass vin, for så å fortsette til en av restaurantene for en bedre middag. Men slik gikk det ikke. Vi ble rett og slett overrumplet av det innholdsrike vinkartet. I tillegg kunne ”Red & White” friste med en imponerende meny av småretter.

På forhånd hadde vi bestilt en vinsmaking ”Four Countries” hvor vi for kr. 228,- skulle få smake to viner fra den gamle vinverden, og to fra den nye vinverden.  Men som sagt – det var før vi så vinkartet!

Et hav av viner å velge mellom

Med drøyt 80 viner tilgjengelig på glass ble det en lang kveld i ”Red & White”. Her er vinene vi smakte oss igjennom – og grunnene til at vi valgte å bli sittende i vinbaren fremfor å fortsette til restauranten:

 • Almaviva, Rothschild/Concha y Toro 2003
 • Barbaresco, Gaja, Langhe DOCG 2004
 • Ch. Trotte Vieille St. Emilion 1999/2003,
 • Chablis Les Blanchots M. Laroche 2002
 • Clos de Tarr, Mommessin 2004
 • Flor de Pingus, Ribera del Duero 1999
 • Grange, Penfolds 1997/2002
 • Meursault, 1.Cru 2004
 • Montona Reserve, Napa Valley 2005
 • Quinta Do Vale Meao
 • Riesling Singerriedel, F. Hirzberger 2006
 •  Château D’Yquem 1996,
 • Sandeman Tawny 40 years

Til dette bestilte vi noen flotte tallerkener med småretter:  Red & White utvalg av Appetizers.

 • Grillet Scampi på tangsalat
 • Sylte av villand med trøffelbalsamico
 • Laksetartar på tomat og vanilje
 • Sprengt svinebryst på foie gras
 • Tomme de Savoie med bakte fiken.
 • Foie Gras Tallerken med hvit balsamico og jordbær
 • Osteplatte
 • Dessert: Et utvalg petit four

Foie Gras Tallerken

Rødt kjøtt til røde viner

Noe for absolutt enhver smak

Osteplatte

…og noe søtt til slutt…

Kvelden ble avsluttet med Cognac/Armagnac smaking:

 • Remy Martin Louis XIII
 • Martell L’Or
 • Martell Grand Extra
 • Janneau Grand Armagnac, 1968
 • Janneau Grand Armagnac, 1973

Cognac-smaking

Vi hadde en fantastisk kveld – mye takket være vår svært kunnskapsrike og hyggelige sommelier som guidet oss gjennom det hele. Prisen ble ikke avskrekkende, og takket være muligheten for å kjøpe alt på glass kunne vi virkelig kose oss med viner og Cognac som vi ellers ikke ville ha kjøpt.

 

Københavns eldste vinhandel
Etter å ha fått servert frokost på sengen inntok vi Københavns gater på jakt etter gode vinkjøp. Til tross for at de fleste butikker bugner av ”gode tilbud” var vi på utkikk etter noe mer spennende enn det Irma, Netto og Føtex kunne by på. Og vi ble ikke skuffet. København har et godt utvalg av vinhandlere, og en av de aller beste er Kjær og Sommerfeldt i Gammel Mønt 4. Dette et Købehavns eldste vinhandel. De har levert vin til kresne dansker i over 130 år, hvorav de  i nesten 100 år var ren familiebedrift. Kjær og Sommerfeldt er også en av de virkelig store vinhandlere i København. De leverer vin til over 2700 bedrifter, hoteller, restauranter og kafeer – de er også Kongelig Hoffleverandør.

Ekte, dansk vinhandel

Noen flasker får følge hjem til Norge

Viktig å kvalitetssikre varene

«Vin-skattejakt»
Det er vanskelig å sammenligne det norske vinmonopolet med de danske vinhandlere. Hos Kjær og Sommerfeldt ble vi ønsket velkommen med ett glass musserende vin. Og med dette i hånden startet vår skattejakt i etter et røverkjøp å ta med hjem.

Et ekte skattekammer for vinelskere

Her er det lett å bruke flere timer

Med Vinmonopolets prisliste i en hånd og vinglasset i den andre dukket vi ned i skattkammeret. Overraskelsen var stor da det viste seg at vi i Norge faktisk i stor grad kan være med å konkurrere på pris når det gjelder viner i høyere prisklasser. Men det var helt til vi kom over spesialtilbudene. Her slår danskene oss med god margin. Ikke bare kan de fritt annonsere med tilbudene – men noe av tilbudene var så gode at det uten tvil lønte seg å betale toll inn til Norge.

På de rimeligere vinene kan vi vanskelig konkurrere her hjemme – spesielt siden det også hele tiden finnes et godt utvalg av disse på tilbud.

Vi hadde en svært hyggelig formiddag hos Kjær og Sommerfeldt. De ansatte var både hjelpsomme og kunnskapsrike, og tok seg god tid til kundene. Hyllene bugnet av fristelser, og vi fikk smake flere flotte viner mens vi utforsket butikken. Den gode atmosfæren, smaksprøvene, de levende lysene får oss til å ønske en litt løsere snipp på Vinmonopolet. Det er ikke ofte vi tilbringer en hel formiddag med å kikke i hyllene der.

Vi brukte nok litt lengre tid enn planlagt hos vinhandleren. Det ble derfor bare tid til en sen lunsj i Tivoli, og litt shopping på vei nedover Strøget, før vi satte kursen tilbake mot Oslo.

«Red & White» igjen
Til tross for at det om bord er et stort utvalg av restauranter valgte vi også på returen å innta mat og vin i ”Red & White”. Fra våre tidligere turer med DFDS kan vi likevel på det varmeste anbefale restaurant Marco Polo. Her finner man til enhver tid en spennende og variert meny, som man selv kan velge hele eller deler av.  En 3 retters middag koster rundt 400 kroner, og for en full 6 retters middag må man ut med en liten hundrelapp mer. Naturligvis setter de også sammen vinpakker som passer til maten.

Alt i alt gleder vi oss nå bare til neste gang vi skal ombord på danskebåten – og håper at Foie Gras & Château D’Yquem fortsatt står på menyen.

Tekst og innlegg: Anita Hector, Hustad