København sett fra en bysykkel

Ønsker du å oppleve byen på ekte københavnervis er det sykkelen som gjelder. At sykkelen kommer med GPS og er elektrisk gjør opplevelsen enda bedre.

Det finnes ikke noen mer sjarmerende måte å komme seg frem i København på. I følge Visitdenmark.no sykler over halvparten av københavnerne daglig, og tilbakelegger til sammen 1,2 millioner kilometer hver dag. Myndighetene i København har investert mye i å bygge sykkelfelt i hele byen, og det er til og med egne trafikklys for syklister.

Dette er langt fra et sjeldent syn i København. Selv om det er mange syklister som sykler nært hverandre, skjer det sjeldent ulykker.

Dette er langt fra et sjeldent syn i København. Selv om det er mange syklister som sykler nært hverandre, skjer det sjeldent ulykker.

Reiser du med DFDS og ønsker å komme deg rundt i København med sykkel, kan Bycyklen være et godt alternativ. Du vil finne en sykkelstasjon i det du går av båten, og har du laget en bruker på Bycyklen.dk(vi anbefaler å gjøre dette på forhånd) er det bare å plotte in brukernavn og passord og starte sightseeingen!

Logg deg inn med brukernavn og passord på den digitale skjermen på styret, og start reisen!

Logg deg inn med brukernavn og passord på den digitale skjermen på styret og start reisen!

Bycyklen
Bycyklen er et dele-sykkel-system som ble lansert i København i 2013, og består av 1869 elektriske sykler som er plassert rundt i København fordelt på 90 bysykkel-stasjoner. For å bruke Bycyklen må du lage en konto på Bycyklen.dk, og velge et abonnement. Du kan velge mellom å betale 25 DKK for hver time du bruker sykkelen, eller kjøpe månedsabonnement på 70 DKK. Med månedsabonnementet er den første halvtimen gratis, og deretter betaler du 6 DKK for hver påfølgende time.

Da vi var i København kjøpte vi først ”pay as you go”-abonnement, men endte med å oppgradere til ”monthly subscription” fordi vi raskt fant ut av at det lønte seg. Med Bycyklen kom vi oss rundt i hele København, og trengte ikke bruke annen transport i det hele tatt. Ofte var turen mindre enn en time, og da betalte vi ikke mer enn det vi allerede hadde betalt for det månedlige abonnementet. Tips: For at det månedlige abonnementet ikke skal fortsette å løpe må du huske å skru av abonnementet når du reiser hjem fra København.

Det er virkelig helt herlig å oppleve København på elektrisk bysykkel! Unna vei!

Det er virkelig helt herlig å oppleve København på elektrisk bysykkel! Unna vei!

Bysykkel på 1, 2, 3
Her kommer en kjapp «how to»-guide på hvordan du kommer i gang med bysykkelen:
1. For å finne nærmeste sykkelstasjon går du inn på Bycyklen.dk på din smarttelefon og laster den ned som app, eller bruker nettsiden.
2. Når du har funnet en sykkel i nærheten plotter du inn brukernavn og passord på den digitale skjermen på styret, og sykkelen låser seg ut av stativet. Gjør deg kjent med de forskjellige mulighetene du har ved hjelp av denne skjermen så fort som mulig, slik at du får utnyttet alt sykkelen har å by på. Sykkelen har en fantastisk GPS, der du kan søke etter diverse attraksjoner i nærheten, butikker, restauranter eller du kan skrive inn en adresse om du vet nøyaktig hvor du skal. Det er også lurt å bestemme seg for hvor mye «hjelp» du vil ha fra den elektriske motoren. Det gjør du ved å trykke på lyn-merket på skjermen. Du kan velge mellom 1. Ingen hjelp. 2. By. 3. Landevei. 4. Oppoverbakke. Les mer om hvordan du finner de forskjellige funksjonene her.
3. Så er det bare å følge instruksjonene på skjermen, og nyte omgivelsene på veien dit du skal. Det som er så fint med bysyklene i København er at du kan sette den fra deg hvor du vil fordi den har en lås. Så om du har syklet til en strand, kan sykkelen stå der hele dagen (for 6 DKK i timen) til du skal sykle hjem igjen. Når du er ferdig med sykkelen finner du nærmeste sykkelstasjon via skjermen på sykkelen, eller appen på telefonen, og parkerer den der.

Gjør deg kjent med trafikkreglene
Selv om det er flatt i København var det overraskende deilig å ha den elektriske motoren som hjelp. Det gjorde også at vi syklet mye lenger enn vi ellers ville gjort i «vanlige» klær, for du slipper å svette! Sykkelen er også veldig behagelig å sykle på, og du sitter oppreist med god oversikt. Det føles bra, for det er viktig å følge med på trafikken rundt deg. Syklistene i København er målrettede, og de er ikke fremmed for å plinge med klokka på styret eller ”hoie” etter deg om du ikke følger reglene eller sykler i veien for noen. Tips: Det kan være lurt å gjøre seg kjent med trafikkreglene for syklister før du ruller av sted. Selv om syklistene er mange, og det kan se kaotisk ut, så føles det veldig trygt å sykle i København. Antageligvis fordi alle kan reglene. Her finner du en oversikt over retningslinjer for å sykle i København.

Vi reiste til København med DFDS, og opplevde at vi rakk å se veldig mye av byen på en dag i forhold til hva vi ville gjort om vi i stedet hadde tatt taxi eller gått. Fordi vi var så heldige med været var det også deilig å være ute hele dagen.

Hva med å ta en sykkeltur til den botaniske hagen i København? Den fantastiske hagen er absolutt verdt å oppleve!

Hva med å ta en sykkeltur til den botaniske hagen i København? Den fantastiske hagen er absolutt verdt å oppleve! I denne saken kan du lese mer om den botaniske hagen.

Vi fikk ikke ta med sykkelen inn i selve hagen, så da var det fint å kunne sette fra seg sykkelen et par timers tid, mens vi koste oss blant blomster og planter!

Vi fikk ikke ta med sykkelen inn i selve hagen, så da var det fint å kunne sette fra seg sykkelen et par timers tid, mens vi koste oss blant blomster og planter!

Det er lite som slår følelsen av å sykle hjem en varm sommerkveld! Og når turen er over, er det bare å finne en sykkelstasjon i nærheten og sette den fra seg.

Det er lite som slår følelsen av å sykle på varme sommerdager! Og når du skal tilbake med båten, er det bare å sette fra seg sykkelen og gå ombord.

Vurderer du å leie bysykkel neste gang du er i København kan det absolutt anbefales. Og skulle du heller ønske å sykle på en «vanlig» sykkel og blir en natt eller to i byen, så har flere av DFDS sine samarbeidshoteller sykkelutleie. Les mer om det her.

Hilsen København-vennen Stine