På brostein gjennom Nyhavn

Det blir ikke stort mer ikonisk i København enn Nyhavn, og fra en av våre turer til favorittbyen vår tidligere i år, kan vi melde om at det fortsatt er et av de absolutt hyggeligste stedene i byen.

Det fyller seg raskt opp på uteserveringene når solen skinner.

Restaurantene ligger på rekke og rad langs vannet i Nyhavn. Innerst går turistene mer eller mindre støtt om bord i sightseeing-båtene som går i skytteltrafikk på byens kanaler. Solen gjør at uteserveringen straks blir ganske full, og det formelig yrer av liv. Her og der har gatemusikanter tatt oppstilling og bidrar til stemningen, mens de gamle seilbåtene duver stille på vannet.

Turistene står i kø for å komme seg om bord i kanalbåtene.

En mann og hans klarinett! I bakgrunnen kan du skimte det kjente Mindeankeret, som er et monument over danske sjøfolk som døde under Andre verdenskrig.

Gatemusikanter tilfører Nyhavn det lille ekstra.

To av våre favoritter langs Nyhavn er Cap Horn og Nyhavns Færgekro, hvor maten er veldig god, og servicen upåklagelig, enten man sitter ute eller inne.

Like fint er det å bare rusle i rolig tempo på brosteinen blant alle menneskene, helt til man enten kommer ned til Skuespilhuset på venstre hånd, eller man tar over kanalen til høyre og fortsetter over den nye Inderhavnsbroen. Før man aner det er man over på andre siden av vannet, og bare et steinkast unna Papirøen.

Klassisk Nyhavn-hus i knallgul drakt 🙂

Folk strømmer til Nyhavn når været er fint.

Nyhavn ble oppført på 16- og 1700-tallet, og det eldste huset her er faktisk fra 1681! I tidligere tider var det et betydelig røffere strøk, med fisk, fulle sjøfolk og prostituerte. Den tiden er (heldigvis!) forbi. H.C. Andersen er blant de som har bodd i Nyhavn. Det var her han skrev eventyr som prinsessen på erten og piken med svovelstikkene. Det henger en plakett ved nummer 67, som er ett av husene han bodde i, som det er hyggelig å oppdage når man rusler nedover gaten. Fra 1960 har Nyhavnsforeningen bidratt til at området i dag er blitt et av de aller flotteste i hele København.

Nyhavn ble innviet som en museumshavn i 1976 med de karakteristiske treskipene.

Flere av skipene i kanalen ble donert av A.P. Møller.

Flott skue fra broen over kanalen rett etter at solen har gått ned.

Nyhavn henger tett sammen med Kongens Nytorv, og bare et par gode steinkast unna Strøget. Det er heller ikke så fryktelig langt fra DFDS til Nyhavn, og det er flott å låne en bysykkel og rulle forbi både Kastellet og Den lille havfrue på vei inn til byen.

Ha en strålende dag i solen! 
Mats