Den store vaffeldagen

Vaffeldagen – årets søteste dag

De finnes i utallige utgaver – i hjerteform, firkantet eller helt runde, og de kan være hjemmelaget eller ferdigkjøpt. Så de er bløte, sprø eller akkurat midt i mellom. De kan være delvis sunde, helt klassiske eller ekstra søte og med kardemomme i. Felles for dem alle, er at du bestemmer helt selv hvordan din favoritt ser ut og lages!

Det er selvfølgelig vafler vi snakker om – og dersom du nå er fristet til å spise en eller to, er det bare å glede seg! I dag, den 25. mars, er nemlig den store vaffeldagen, og du kan spise så mange du ønsker – helt uten dårlig samvittighet!

Vafler for alle

Vafler for alle

Hvor stammer tradisjonen fra​?

I mange europeiske land samles familie og venner for å spise vafler og markere at vi endelig går en lysere tid i møte. Vi kan imidlertid takke våre svenske naboer for vaffeldagen. Bak den tradisjonelle vaffeldagen finnes nemlig en historie om en hellig graviditet, og en svensk dialekt som senere skulle endre historien og legge grunnlaget for dagen slik vi nå kjenner den.

Vaffeltradisjonen har sin opprinnelse i den kristne tro, da 25. mars markerer Marias budskapsdag – dagen hvor engelen Gabriel fortalte Jomfru Maria at hun var gravid med Jesus. Men hva i all verden har dette med vafler å gjøre?  Jo, denne dagen har alltid vært en viktig del av det svenske kirkeåret, og i Sverige kalles dagen for ‘Vårfrudagen’. Og her kommer dialekten inn! ‘Vårfrudagen’ høres jo veldig likt ut det svenske ordet ‘vafferdagen’, som senere ble til ‘vaffeldagen’. Og slik ble en vaffeltradisjon født!

I dag feires 25. mars med vafler, selv om det i prinsippet ikke har noe med den kristne høytiden å gjøre. I Norge spiser vi vafler som ingen andre, og det jevnt og trutt gjennom hele året. Å spise vafler har på mange måter blitt forankret i det å være ‘typisk norsk’ sammen med Kvikk Lunsj og appelsin på tur, og at vi er ‘født’ med ski på beina. Allikevel spiser vi ekstra mange i dag!

Mmm - vafler

Mmm – vafler

Når vi snakker om vafler – visste du at:

-Begynnelsen til vaflene kan spores helt tilbake til det gamle Hellas. Grekerne stekte flate kaker mellom to varme metallplater, som hadde varmeisolerende håndtak av tre.

-Statistikk fra ‘Stiftelsen Elektronikkbransjen’ viser at det årlig blir solgt rundt 200.000 vaffeljern i Norge?

-Nordmannen, Joar Mortveit fra Skjold i Vindafjord, innehar Guinness’ rekord for å ha stekt verdens største vaffel med en diameter på 98 cm?

Hva er din favoritt?

For mange betraktes klassiske vafler som en søt matvare i familie med pannekaken. De senere årene har fokuset på sunnhet medført at flere fettfattige super food-ingredienser, som spinat og kål, også har funnet veien til vaffeljernets varme omfavnelse – og det med stor suksess. Vafler kan dessuten lages som både veganske og glutenfrie varianter, og de kan serveres med et berg av spennende topping.

Den sunnere utgaven kan bestå av laks, avokado og annet grønt, mens den klassiske gjerne serveres som en dessert eller som et mellommåltid på dager hvor man skal kose seg litt ekstra, ofte i forbindelse med uteaktiviteter, snø og hytteturer. Da toppes de gjerne med syltetøy, sukker, krem eller rømme og brunost. Vi er ikke i tvil om hvilken versjon vi foretrekker, men hvilken er din favoritt?

Uten mat og drikke duger helten ikke

 Hver dag er vaffeldag på Københavnbåten!

Vi elsker vafler.

Vi elsker vafler.

Med så mange muligheter kan det være en kunst å lage den perfekte røren og steke den perfekte vaffelen selv. Om bord på Københavnbåten behøver du dog verken å bekymre deg om innkjøp, ingredienser eller den rette steketiden. Våre fantastiske kokker står klare med både vaffeljern og rikelige med vafler, for å servere alle gjester under Commodore-frokosten. Alt du trenger å gjøre, er å sette deg ned, nyte havutsikten og spise så mange vafler du ønsker – med det tilbehøret du lengter etter. En bedre start på dagen finnes rett og slett ikke!

For øvrig er det verdt å nevne at det finnes rikelig med andre, gode alternativer under Commodore-frokosten. Og dersom du helst ikke ønsker å forlate den varme, bløte og gode sengen før du er nødt, kan du bestille frokost på lugaren!

Frokost på senga er alltid luksus

Ble du fristet til å ta turen med Københavnbåten, hygge deg på en Commodore lugar og spise vafler i fleng? Da kan du ta en titt her.

Vel bekomme – og riktig god reise!