Høst i København

Foto credit: Daniel Rasmussen

Plutselig slo varme sommerdager over til stemningsfulle høstdager, og selv om de færreste av oss jubler over at sommeren nå er over og at vi går mot mørkere tider, har vi veldig mye å glede oss til i herlige København. Pakk deg inn i din fineste strikkegenser, hopp om bord på Københavnbåten og nyt de vakre høstfargene som, i disse dager, legger sitt unike preg på hovedstaden.

I denne saken har vi samlet et knippe go’biter som gir deg varmen i kroppen, gåsehud og frysninger, og som tar deg med tilbake til late sommerdager. The Capital of Cool har mye å by på, og er verdt både én og to turer denne høsten. Hva venter du på? Vi seiler fra Oslo hver dag slik at du kan reise på et MiniCruise – et herlig, lite avbrekk fra hverdagen. Dersom du ønsker et lengre opphold i København kan du reise på en cruise- og hotellpakke. Valget er ditt og mulighetene er mange!

Det flotte høstbildet av Botanisk Have er tatt av Daniel Rasmussen

CopenHill – årets nyhet!

Har du noen gang stått på slalåm på toppen av en bygning? Det kan du prøve hos CopenHill denne høsten! Foto credit: CopenHill

Først må vi nevne høstens og årets store nyhet – nemlig CopenHill! Den 4. oktober åpner Københavns første helårs skibakke. Og ikke bare det, bakken ligger på TAKET av et forbrenningsanlegg.

CopenHill kommer til å tilby flere forskjellige løyper med varierende vanskelighetsgrad og, som alle andre profesjonelle skisteder, kan du avslutte dagen med afterski på deres egen bar og café. Om du ikke er så glad i slalåm kan du heller prøve turløypen og gå opp på taket.

Dersom du trodde det var enden på visa, da må du tro om igjen – er sertifisert klatrer kan du nemlig teste ut CopenHills egen klatrevegg som er på hele 85 meter og dermed verdens høyeste!

Boltens Food Court

Digge fristelser hos Boltens – nam, nam og atter nam!

Tidligere i år åpent nok et spennende matmarked midt i hjertet av København. Boltens Food Court er beliggende i den gamle bygården til Baron Boltens gård – kun et steinkast unna Kongens Nytorv.

Bygården som tidligere bestod av en rekke populære nattklubber med servering av høye, fargerike paraplydrinker huser nå 19 nasjonale og internasjonale matboder med mat fra alle verdenshjørner – thailandsk, indisk, italiensk og selvfølgelig; det klassiske danske!

Boltens er et matmekka over tre etasjer, og med en gårdsplass hvor man kan sitte ute på de varme og fine høstdagene. Her er det åpent hele året, noe som gjør Boltens til den ultimate møteplassen for folk i alle aldre og uansett årstid.

Reffen

Reffen er mye mer enn bare et matmarked. Hos Blæs finnes lekker kunst i alle mulige former. Foto credit: Isabel Cooke

Nok en gladnyhet til alle foodies der ute – Reffen holder åpent til og med oktober! Det er ikke til å stikke under stol at vi helst skulle hatt tilgang til Reffens unike vibe, hippe atmosfære og alle de 39 forskjellige matbodene hele året rundt, men vi nøyer oss med det vi får.

Reffen er, i tillegg til å være et mekka for matelskere, en samleplass for kreative og innovative verksteder med fokus på miljø. Her kan du kjøpe flotte og unike varer, eller bare la deg imponere. Ta turen innom Blæs som lager kunst av brukte syltetøyglass og annet som normalt kastes. På Enchanted Ataraxia finner du håndlagde, veganske såper i alle mulige farger, former og lukter.

Halloween i Tivoli

Velkommen til nok en herlig sesong med (u)hygge i flotte Tivoli. Foto credit: Anias Sandager

Hvem sier nei til å fylle høsten med litt hyggelig uhygge? Sett kryss i kalenderen den 11. oktober, da åpner nemlig Tivoli dørene for ‘Halloween i Tivoli’. Parken er da pyntet med over 20.000 gresskar, svarte katter, edderkopper og fugleskremsler – elementer som gir deg både gåsehud og en meget stemningsfull opplevelse. Når mørket senker kan du i tillegg møte på skumle monstre, zombier og hekser som hjemsøker parken!

I Tivoli skal alle sansene aktiveres, og smaksløkene har spennende møter i vente. Flere av spisestedene har hentet inspirasjon fra høsten og både vilt, sopp og gresskar står på menyen.

Sist, men ikke minst, kan du utsette kroppen for magevrengende opplevelser i en av de mange karusellene og berg- og dalbanene. En ting er sikkert – uansett om du liker å ha beina godt plantet på jorda eller dinglende 20 meter opp i luften, er et besøk i Tivoli alltid en hyggelig opplevelse.

GoBoat

Det er lite som er så avslappende som en deilig båttur i Københavns kanaler. Foto credit: Abdellah Ihadian

I både september og oktober finnes det deilige høstdager med sol og varme som får en til å ville kaste klærne og hoppe i kanalen! Om du derimot heller kunne tenke deg å være på vannet, fremfor i, kan vi anbefale GoBoat. Her kan du leie en egen batteridrevet båt, med plass til åtte personer, ladet med energi fra sol-, vind- og vannkraft. I tillegg er alle båtene laget av gjenbrukte plastikkflasker.

Hopp om bord og cruise rundt i Københavns koselige kanaler. Du får sett mye av København fra sjøsiden – spektakulære og nye bygninger, historiske landemerker og unik arkitektur. Dersom du ønsker å gjøre turen ekstra spesiell, kan du pakke med en piknik-kurv full av god mat og drikke. «Kast anker» og nyt lunsjen i båten.

Kjølig vær er ingen hindring. GoBoat låner ut tepper og du kan kjøpe deilig, varm kaffe før du seiler. Sett dere enda tettere sammen enn ellers – det gjør turen ekstra hyggelig.

Høstfargede parker

Kongens Have viser seg fra sin beste side nå på høsten. Foto credit: Kim Wyon

Selv om vi hovedsakelig liker parkene våre grønne, blomstrende og fulle av liv, er det noe helt spesielt med Københavns parker på høsten. Fredfulle, majestetiske og fargerike.

Du finner unike parker overalt i København. Hva med en rolig spasertur i Kongens Have, Assistens Kirkegård eller Frederiksberg Have? Er det ekstra fint vær, kan du jo pakke en enkel piknik-kurv med noe godt å spise og drikke. Slå deg ned noen timer, nyt freden og roen og noen kulinariske favoritter. Det er lykke!

Botanisk Have

Drøm deg tilbake til den grønne sommeren inne hos Botanisk Have. Foto credit: Daniel Rasmussen

Høstfargede parker er flott det, men dersom du savner sommeren og ønsker å drømme deg tilbake til sol, varme og grønne vekster, kan du alltid ta turen til Botanisk Have. Her har du 2.000 m2 hvor du kan spasere blant 100 år gamle trær, gamle rosesorter, flotte stauder og danske planter.

Botanisk Have har også en egen butikk hvor du kan kjøpe planter, frø og bøker – alt du trenger for å lage din egen, grønne oase – både inne, og ute når våren er tilbake.

 Zoo København fyller 160 år

Besøk Zoos to nye sjarmører denne høsten. Foto credit: Frank Ronsholt

Hipp hurra! Den 20. september fyller Zoo København hele 160 år. Feiringen har allerede startet og parken har fått to pandaer i gave av Kina som nå bor i et helt nytt anlegg.

Dette året kan du gå på oppdagelse i både Zoos historie og flere verdensomspennende prosjekter, når den gamle direktørvillaen blir omdannet til et historisk oppdagelses hus.

I Zoo finnes en haug med aktiviteter som hele familien liker. Lær mer om de spennende dyra, lek og lær i Zoolab, la barna klappe geitene og boltre seg på en av de mange spennende lekeplassene. Når hodet og kroppen trenger hvile, finner dere mange, lekre spisesteder som tilfredsstiller de mest kresne mager.

Loppemarked

Ta turen til et loppemarked i høst – kanskje du finner en ny skatt? Foto credit: Andrea Nunez

Selv om sommeren er høytid for loppemarkeder i København, er det flere som blir værende et godt stykke utover høsten. En av hovedstadens mest populære er Frederiksberg loppemarked, hvor man får kjøpt danske og internasjonale motemerker til en billig penge. Frederiksberg ligger ikke langt fra rådhuset, og holder åpent frem til 19. oktober.

Rovsingsgatemarked er for deg som foretrekker å handle på et innendørs marked. Og det at det er innendørs, gjør at det holder åpent hver lørdag og søndag hele året. Markedet strekker seg over 8000 kvadratmeter og her selges alt fra klær til antikviteter og møbler. Utvalget skifter stadig, så her er det nye skatter hele tiden.

Høst(ens) restaurantbesk

Deilig stemning hos restaurant Høst. Foto credit: Andrea Nunez.

Høst’ representerer ikke bare den flotte sesongen vi nå beveger oss inn i, men det er også navnet på en restaurant i klasse for seg. I kjelleren til et typisk københavnerbygg med blottede murvegger møtes du av en deilig atmosfære som egentlig reflekterer alt annet enn det vi forbinder med ordet ‘høst’ – lyse vegger blandet sammen med elementer av tre, granitt, betong og store, grønne vekster.

Navnet ‘Høst’ kommer av ordet ‘å høste’ og restauranten benytter nordiske, sesongbaserte ingredienser. Maten er i toppklasse og det samme med servicen. Prisene er heller ikke å forakte. Her får du mat i gourmetklassen til samme pris som en burgermeny på McDonalds. (Litt overdrevet, men det er ikke langt unna sannheten). Et besøk anbefales uansett på det sterkeste dersom du ønsker et flott måltid, til en overkommelig pris. 

Vækst

Det er ikke bare menyen som er grønn hos Vækst – det er også interiøret! Foto credit: Chris Tønnesen.

Mat, mat og mer mat! Er det ikke det høsten handler om? Stearinlys, digge ullpledd, og god mat og drikke? Vi sier i alle fall ikke nei til en spennende matopplevelse, og nettopp derfor måtte vi ha med noen ord om restaurant Vækst også!

Vækst har tatt matentusiaster og matbloggerne med storm, ikke bare på grunn av den gode maten, men også mye på grunn av de unike lokalene. Restauranten er bygd med et drivhus i sentrum. I tillegg har det grønne planter hengende fra taket noe som skaper en ekte følelse av å være i naturen. Selve menyen består også av mye grønt – friske, nordiske råvarer og urter med innslag av kjøtt og fisk. Velger du å ta turen, har du en fantastisk og unik opplevelse i vente!

Dyrehaven

Ta turen til Dyrehaven og spaser blant vakker natur. Foto credit: Jason Charles Hill.

Nå vet vi at Dyrehaven egentlig ikke ligger i København, men siden det kun er kort togtur unna (ca. 20 minutter), så syns vi det er verdt å inkludere dette fantastiske friluftsområdet blant høstens tips. Hva er det ikke å like? Det er et stort grøntområde, fredelig og fjernt fra storbyens stress og mas.

Dyrehaven er en unik naturpark bestående av lekre skogområder, små sjøer, åpne sletter, og som navnet avslører; dyr. Nærmere bestemt er dette hjemmet til over 2000 ville hjort.

Ikke bare passer Dyrehaven for deg som liker lange gåturer i vakker natur og frisk luft. Det flotte landskapet har også en meget betydningsfull historie som jaktområde for de kongelige, noe som gjør at det har havnet på UNESCOs verdensarvliste.

Utsiktstårnet

Få en ekte wow-opplevelse på toppen av Utsiktstårnet! Foto credit: Camp Adventure

Utsikt er meget populært, og det kan øke et restaurantbesøk eller et leilighetskjøp med flere nuller ekstra. Vi mennesker elsker rett og slett å ha utsikt over byen, og det yrende livet som foregår metervis under oss. Det er her på toppen vi får våre wow-øyeblikk sammen med en liten smule frykt.

Men hva med å få en unik og fantastisk utsikt over naturen? Du skal nemlig ikke mer enn 90 kilometer sør for København før du treffer på et mesterverk av et utsiktstårn. Og igjen, dette ligger heller ikke i København, men det er ikke er lange biten dit og det er en fantastisk opplevelse som alle bør prøve.

Den enorme utsiktsspiralen ligger midt i skogen ved Gisselfeldt kloster og utgjør siste del av skogklatreparken Camp Adventures 600 meter lange sti gjennom skogen. Med sine 145 meter over havet er det Sydsjællands høyeste punkt, med en fantastisk utsikt over tretoppene helt inn til København og Malmö. Ikke bare er det en meget Instagram-vennlig attraksjon, men bestiger man tårnet belønnes man med en fantastisk utsikt og en indre ro langt, langt vekk fra livets sus og brus.

Rundetaarn

Se hele København fra toppen av Rundetaarn. Foto credit: Daniel Rasmussen

Dersom du heller vil bestige et tårn som gir deg en fantastisk utsikt over København, må du ta turen opp i Rundetaarn som ligger midt i hovedstaden. Turistattraksjoner som dette pleier normalt å være svært kostbare, men for kun 25,- dkk kan du ta turen opp i Europas eldste fungerende observatorium. Det er verdt hver krone og litt til.

Byens beste kunstmuseer

Utstillingen Ugo Rondinone på ARKEN Museum of Modern Art. Foto credit: Daniel Rasmussen.

Er du glad i kunst? Ja? Da er København definitivt byen for deg. Og hva er vel bedre enn å traske fredfullt blant vakre malerier, statuer og udefinerte former i alle mulige farger og stiler, og bare la tankene vandre?

Nettopp derfor har vi ti kunstmuseer på rappen, og vi garanterer at det er minst ett du ikke har besøkt: Den Frie Udstillingsbygning, Copenhagen Comtemporary, Den hirschsprungske Samling, Thorvaldsens Museum, Kunsthal Charlottenberg, Louisiana Museum of Modern Art, Statens Museum for Kunst, Glyptoteket, Arken og Kunstforeningen GL STRAND. Merk at noen av disse ligger et lite stykke utenfor København.

Dersom du ønsker å ta turen innom alle, er det godt a vite at DFDS har daglige avganger til København.

Nesevis på Glyptoteket!

Den vakre vinterhaven i Glyptoteket. Foto credit: Daniel Rasmussen.

Det er mye vi kan si om Glyptoteket, men visste du at det finnes en egen nesekolleksjon med over 100 forskjellige gipsneser her? Om det ikke er verdt en tur, så vet ikke vi!

For øvrig er det også verdt å nevne at Glyptoteket har den største samlingen av antikk kunst i Europa, og en koselig kafe i vinterhagen hvor du er omgitt av grønne palmer og andre storslåtte vekster.

Design Museum Danmark

Bare noen få, av mange, plakater fra Design Museets plakatsamling. Foto credit: Isabel Cooke

Tar du turen til Design Museum Danmark, som ligger i Bredgade 69, kan du oppleve flere ikoniske produkter innenfor dansk designhistorie. Her finnes blant annet en imponerende samling av danske designstoler som har gjort stor, internasjonal suksess. I tillegg finner du en plakatsamling som dokumenterer den kommersielle, kulturelle og politiske utviklingen i plakatens historie fra 1800-tallet og frem til i dag.

Frem til 1. desember kan du gjøre et dypdykk i Bauhaus’ historie og produkter i deres utstilling ‘Bauhaus – #itsalldesign’, som er en del av deres 100-årsfeiring.

Ta turen til København i høst

Fant du noen favoritter som du ønsker å besøke nå i høst? Eller har du kanskje noen flotte steder du vender tilbake til gang på gang? Unn deg et herlig avbrekk fra hverdagen og ta turen over til København med DFDS denne høsten – det har du fortjent!

Hilsen København-vennen Isabel!