Selv om ordet gløgg er forholdsvis nytt (det kommer fra svensk glögg), så har tradisjonen med varm, krydret vin er lang forhistorie. Allerede antikkens grekere kjente til å søte og krydre vinen. Men det var først mot slutten av det 19. århundre, at gløgg ble til en juletradisjon.
I dag er gløgg i mange varianter blitt en fast bestanddel i de fleste forestillinger om julen.
I Norge er vi kanskje mest vant til den alkoholfrie varianten, som også kan serveres til barn, mens i Danmark er gløgg uten alkohol nærmest utenkelig.
Vi følger den danske tradisjonen, og gir deg her en ekte oppskrift på gløgg:
Gløggessens
1 flaske kraftig rødvin
250 g brun farin
20 g kanel i stenger
20 g hel allehånde
10 g hel kardemomme
Gløgg
1,5 liter kraftig rødvin
2 dl brun rom
2 dl snaps (akevitt)
Skall av 1 appelsin
2 dl frisk appelsinsaft
4 dl rosiner
100 gram mandler
3 dl portvin
Slik gjør du:
Essensen fremstilles ved å helle rødvin i en gryte, tilsett krydder og varm opp uten at det koker. La det avkjøles i gryten. Sil ut krydderne, når varmen har avtatt.
Til selve gløggen legges rosinene i bløt i portvin, gjerne i 24 timer.
Bland essensen med mere rødvin, sprit, skall og saft fra appelsinen. Varm det hele opp til rett under kokepunktet. Tilsett rosinlake og mandler og NYT!
God adventstid ønskes fra Vivian Sivertsen, adm. direktør i Norge for DFDS Seaways.