Bli med Lucas på jobb om bord på DFDS

Sist jeg var på tur med DFDS fikk jeg være med Lucas, som jobber som teamleder i Blue Riband og Marco Polo, på jobb. 

Christian jobber med å gjøre restauranten klar for kveldens inntog av gjester.

Christian jobber med å gjøre restauranten klar for kveldens inntog av gjester.

Klokken er 16.00, gjestene strømmer om bord, og Lucas jobber med å rigge om fra a la carte til buffé. Med et stort selskap som gjerne vil spise buffé, forvandles Blue Riband, en av de fem restaurantene om bord på DFDS, til en slags Seven Seas på dekk åtte slik at det ikke skal bli kø.

Blue Riband forvandles!

Blue Riband forvandles!

Christian sjekker at alt går etter planen.

Christian sjekker at alt går etter planen.

Lucas har jobbet for DFDS i mange år, først på strekningen Newcastle – Amsterdam, og deretter Oslo – København, så han har sett det meste før. De fleste overraskelsene tas på strak arm og fikses uten større problemer, så når Christian, som leder alle restaurantene kommer opp for å sjekke hvordan alt står til, kan Lucas fortelle at her går alt etter planen.

Et kjapt klesskifte til forkle så er Lukas klar for kvelden!

Et kjapt klesskifte til forkle så er Lucas klar for kvelden!

Det er en ganske stor gjeng på nesten 150 stykker som jobber om bord på Pearl Seaways, hele veien fra motorrommet til broen, og sammen utgjør de et lite samfunn med serviceinnstilte og smilende folk.

Viktig å ha god kommunikasjon med kjøkkenet hele veien.

Viktig å ha god kommunikasjon med kjøkkenet hele veien.

Lucas er ferdig med forberedelsene for kvelden, og vi setter kursen mot restauranten til mannskapet for en matbit før gjestene begynner å strømme til.

Mannskapet om bord har også en rikholdig buffé som de kan forsyne seg fra.

Mannskapet om bord har også en rikholdig buffé som de kan forsyne seg fra.

Lucas viser vei ned trapper, gjennom korridorer, ut på dekk en tur, gjennom en dør og jeg blir raskt ganske desorientert. Lucas insisterer likevel på at det ikke tar mer enn et par dager å gjøre seg lommekjent ombord.

Treningsmuligheter har man også. Viktig når man jobber 14 dager i strekk om bord.

Treningsmuligheter har man også. Viktig når man jobber 14 dager i strekk om bord.

Vi passerer mannskapets treningssenter og kinosal, og ender til slutt opp i matsalen. Der hiver Lucas nedpå to biffer og en potet. Skiftet går til 23 om kvelden, og han vil gjerne starte på full mage.

Matsalen er et viktig samlingspunkt om bord.

Matsalen er et viktig samlingspunkt om bord.

Tilbake i Marco Polo møtes alle gjestene med et stort smil og får kyndig veiledning gjennom både meny og vinkart. Mye rutine og et godt samarbeid mellom alle som jobber i restauranten gjør at serveringen går smertefritt.

Lukas sjekker at alt er på stell før gjestene kommer.

Lucas sjekker at alt er på stell før gjestene kommer.

Engelsken sitter som et skudd etter flere år på båten fra Newcastle til Nederland, og med tre tallerkner på armen og en flaske vann i hånden diskuterer Lucas de poetiske forskjellene mellom «sparkling water» og vann «with gas» med et eldre par fra New Zealand.

Lukas veileder gjestene i restauranten

Lucas veileder gjestene i restauranten

Klokken nærmer seg etterhvert 23.00, og de siste gjestene tømmer kaffekoppene og tar en ekstra runde med gaffelen på dessert-tallerkenen for å sjekke at de har fått med seg alt.

dscf0722

De siste gjestene gjør seg klare til å gå, Lucas gjør seg klar til å runde av for kvelden.

På kjøkkenet har Lucas kjøpt smågodt som alle mumser på mens de rydder og vasker kjøkkenet rent. Og mens han sjekker at alt er på plass og klart til en ny dag og nye gjester glir Pearl Seaways rolig inn i natten.

Litt godis og et glass cola runder av kvelden :)

Litt godis og et glass cola runder av kvelden 🙂