Sist jeg var på tur med DFDS fikk jeg være med Lucas, som jobber som teamleder i Blue Riband og Marco Polo, på jobb.
Klokken er 16.00, gjestene strømmer om bord, og Lucas jobber med å rigge om fra a la carte til buffé. Med et stort selskap som gjerne vil spise buffé, forvandles Blue Riband, en av de fem restaurantene om bord på DFDS, til en slags Seven Seas på dekk åtte slik at det ikke skal bli kø.
Lucas har jobbet for DFDS i mange år, først på strekningen Newcastle – Amsterdam, og deretter Oslo – København, så han har sett det meste før. De fleste overraskelsene tas på strak arm og fikses uten større problemer, så når Christian, som leder alle restaurantene kommer opp for å sjekke hvordan alt står til, kan Lucas fortelle at her går alt etter planen.
Det er en ganske stor gjeng på nesten 150 stykker som jobber om bord på Pearl Seaways, hele veien fra motorrommet til broen, og sammen utgjør de et lite samfunn med serviceinnstilte og smilende folk.
Lucas er ferdig med forberedelsene for kvelden, og vi setter kursen mot restauranten til mannskapet for en matbit før gjestene begynner å strømme til.
Lucas viser vei ned trapper, gjennom korridorer, ut på dekk en tur, gjennom en dør og jeg blir raskt ganske desorientert. Lucas insisterer likevel på at det ikke tar mer enn et par dager å gjøre seg lommekjent ombord.
Vi passerer mannskapets treningssenter og kinosal, og ender til slutt opp i matsalen. Der hiver Lucas nedpå to biffer og en potet. Skiftet går til 23 om kvelden, og han vil gjerne starte på full mage.
Tilbake i Marco Polo møtes alle gjestene med et stort smil og får kyndig veiledning gjennom både meny og vinkart. Mye rutine og et godt samarbeid mellom alle som jobber i restauranten gjør at serveringen går smertefritt.
Engelsken sitter som et skudd etter flere år på båten fra Newcastle til Nederland, og med tre tallerkner på armen og en flaske vann i hånden diskuterer Lucas de poetiske forskjellene mellom «sparkling water» og vann «with gas» med et eldre par fra New Zealand.
Klokken nærmer seg etterhvert 23.00, og de siste gjestene tømmer kaffekoppene og tar en ekstra runde med gaffelen på dessert-tallerkenen for å sjekke at de har fått med seg alt.
På kjøkkenet har Lucas kjøpt smågodt som alle mumser på mens de rydder og vasker kjøkkenet rent. Og mens han sjekker at alt er på plass og klart til en ny dag og nye gjester glir Pearl Seaways rolig inn i natten.