Det danske slottskomplekset Amalienborg er virkelig verdt et besøk når man er i København, og titter du innom, burde det være klokken tolv. Da er det nemlig vaktskifte.
Vaktskiftet skjer klokken tolv hver dag, så hvis du tar en svipptur innom for eksempel Den lille havfrue og Løgismose på vei fra båten, kommer du til Amalienborg akkurat i tide. Det er lurt å møte opp litt før klokken tolv. Ved vaktskiftet kommer nye soldater i den kongelige livgarden til og avløser de som har hatt tjeneste det forrige døgnet. Hvor mye pomp og prakt man gjør skiftet med avhenger av om Dronningen er hjemme og andre ting.
Vi var der til vaktskifte av det som kalles Palévakt, som er når ingen av de kongelige er på Amalienborg. Dette er det enkleste vaktskiftet, uten korps eller fane, men er fortsatt spennende å få med seg, og samler massevis av folk på slottsplassen.
Er du så heldig å være i København 16. april, når Dronning Margrethe har bursdag, burde du virkelig legge turen innom. Da stiller livgarden i den kjente paradeuniformen med rød jakke og ekstra mye festivitas.
Livgarden kommer marsjerende i sine litt pussige store pelskledde hjelmer, men selv om de kanskje ser mest seremonielle ut, er dette proffe soldater som tar sitt oppdrag svært seriøst. Turister som kommer litt for nære får sitt pass påskrevet ganske høylytt av soldatene!
Alle soldatene som er på vakt skal avløses formelt ved at det marsjeres høytidelig fra vaktpost til vaktpost, og hele skiftet er ganske omfattende. Her gjelder det som sagt å ikke gå i veien for soldatene.
Etter vaktskiftet gikk vi et par kvartaler opp i byen og kjøpte noen gode danske smørrebrød og tok med ned til vannet. Ved vannet selges også crepes, belgiske vafler og is, og vi hadde alt som skulle til for en deilig lunsj i den danske solen 🙂
Noen fakta om Amalienborg lærte vi oss også: Slottskomplekset består av fire hovedbygninger som ligger rundt en stor plass. Midt på plassen står statuen av Frederik 5., som regjerte Danmark-Norge fra 1746-1766. Statuen ble avduket i 1771, etter kongens død. Det var Frederik 5. selv som bestilte statuen, som tok nesten 20 år å ferdigstille.
De fire hovedbygningene har fire forskjellige funksjoner. I ett bor Dronningen, i et annet Kronprinsen. Det tredje bygget er et representasjonsbygg, mens det fjerde er et museum over den danske kongeslekten.
Ser man innover i byen ser man bakover i tid, på den imponerende marmorkirken, og snur man seg helt om, møter blikket det betydelig nyere operahuset på andre siden av Havneløbet. Du kan lese mer om selve slottet og historien her eller her.
GIV AKT! Fra Mats 🙂