På toppen av København

Vi vet alle at Danmark er ganske flatt, så fra de rundt 80 meterne man kommer opp fra bakken i tårnet i Vor Frelsers Kirke, ser man nesten hele København.

Fra bakkenivå virker det ikke så høyt...

Fra bakkenivå virker det ikke så høyt…

Tårnet er åpent for alle som orker å gå litt i trapper og ikke har høydeskrekk. Og det siste er viktig å understreke, for når man kommer opp den siste innvendige trappen og ut på observasjonsplatået er det virkelig langt ned! Derfra snirkler det seg en trapp i fire runder utenpå tårnet videre oppover. Hvis man ikke har hjertet helt i halsen er det vel verdt å gå helt til topps og se den fantastiske utsikten. Da har du gått 400 trappetrinn og kan ta en velfortjent pust i bakken.

På toppen av tårnet skjønner man virkelig hvor langt det er ned.

Jeg tok det rolig på vei opp, og det tror jeg var lurt. På vei ned møtte jeg ganske mange som hadde satt et litt for høyt utgangstempo og hadde fått opp pulsen skikkelig uten å engang være halvveis. På vei opp er det også en del benker og mye fint å se på, så ikke forhast deg.

Her er det bare å nyte utsikten. Helt i bakgrunnen der kan man til og med skimte DFDS 🙂

På vei opp passerer man kontoret til klokkenisten. Der har du et ord jeg ikke kunne fra før av!

Klokkenisten har sluttet å sove i tårnet. Nå står bare sengen igjen.

I dag trenger ikke klokkenisten sove i tårnet for å ringe hver time, det er styrt av en datamaskin. Urverket, derimot, er over 300 år gammelt, men viser fortsatt tiden på klokker på alle fire sider av tårnet.

Urverket er mektig imponerende.

Urverket er mektig imponerende.

Vor Frelsers kirke har en litt uvanlig historie. I motsetning til de fleste andre kirker som ble finansiert av menigheten, ble Vor Frelser bygget på Christian Vs regning. Det preger også utsmykningen av kirken, hvor det blant annet på orgelet står «ære til Gud og Christian V».

Tårnet er av tre, så her må man være forsiktig!

Pass deg for klokker som kimer!

Det koster 35 kroner å bestige tårnet, og det er det absolutt verdt. Jeg tror faktisk ikke det finnes et lignende utsiktspunkt i hele byen. Og fordi byggene rundt er såpass lave får man virkelig følelsen av å være høyt oppe. Besøker man tårnet i kirkens åpningstid (11-15.30) bør man ta en tur innom her også. Her er det et mylder av fantastiske detaljer og interessante ting å se på.

Både orgel og alter er fantastiske kunstverk.

God tur, og hold på hatten! Det kan blåse i tårnet 😃
Mats