Fristaden Christiania – En oase i København

Et av de mest myteomspunnede og spesielle stedene i København er fristaden Christiania. Jeg vil faktisk si at den ikke har sitt sidestykke noe annet sted i verden.

Christiania er helt bilfri, en sykkel går fint.

Christiania er helt bilfri, en sykkel går fint.

Fristaden Christiania har utrolig mye mer å by på enn det som ofte omtales i mediene.

img_20160919_133729

Flere av husene i Christiania stammer fra en gammel militærforlegning.

En god måte å utforske denne lille oasen i midten av hovedstaden, er en omvisning. Da får man også bedre kjennskap til fristadens historie og politiske bakgrunn.

Grafitti er over alt i Christiania.

Grafitti er over alt i Christiania.

Visste du for eksempel at området Christiania ligger på tidligere var en militærleir, og at mange av husene tidligere ble brukt til militær forlegning? Man kan trygt si at stedet har beveget seg ganske langt vekk fra sine militære røtter.

Det finnes også mye fint kunsthåndtverk og en del koselige butikker i fristaden.

Det finnes også mye fint kunsthåndtverk og en del koselige butikker i fristaden.

Mest av alt er Christiania et gedigent eksperiment i samhold, arkitektur, økonomi, boligpolitikk, kunst, organisering og frivillighet.

img_20160919_134017

Plutselig fant vi en liten skulpturhage!

Christiania er også utrolig variert. Du finner selvsagt kafeer, små butikker og den store brukthallen, samt Pusher Street. Her er det slik at man ikke skal fotografere, og det bør man respektere.

Mange veldig uvanlige hus i Christiania.

Mange veldig uvanlige hus i Christiania.

Når man kommer litt ut av kjernen, finner man snirklete trapper, stier og hus som ikke ligner noe man ser andre steder. Plutselig finner man en godt bortgjemt skulpturhage og en viltvoksende natur som lever i harmoni med menneskene.

Gå deg vill på stiene som snirkler seg gjennom skogen. Christiania er ikke så stort, så du finner alltids hjem igjen :)

Gå deg vill på stiene som snirkler seg gjennom skogen. Christiania er ikke så stort, så du finner alltids hjem igjen 🙂

Dette lille huset ser ut som om det har blitt etterlatt av et romskip!

Dette lille huset ser ut som om det har blitt etterlatt av et romskip!

Derfor vil jeg anbefale å ikke begrense seg til de mest folksomme områdene av Christiania, der de fleste turistene titter innom. Se på Christiania som en park og utforsk den.

Få steder er så myteomspunnet som fristaden Christiania, der hippietiden aldri tok slutt. Benytt anledningen til å tre inn i en verden som er helt annerledes enn den du lever i. Det kan varmt anbefales å delta i en omvisning med en erfaren guide, spesielt dersom dere er flere som reiser sammen. Guide kan bookes gjennom Rundvisergruppen, eller ta kontakt med DFDS som kan hjelpe til med bestilling dersom du reiser med en gruppe.

Ha en alternativ og fin tur!
Mats