På jakt etter gule gardiner og danske smørrebrød

Jan Erik Ingvaldsen har gjennom bloggen Gule Gardiner trålet Københavns gater for å finne frem til de hyggeligste steder som kan by på «gule gardiner», god stemning og et ekte dansk smørrebrød. Vi var så heldige å få bli med til hans frokostfavoritt – Slotkælderen hos Gitte Kik og flere av Københavns beste skjenkestuer. 

Et steinkast unne travle Strøget, i en sidegate rett ved Høybro plass finner vi Slotskælderen. Et smørrebrød-paradis av de sjeldne. I over 100 år har de dekket opp til smørbrødbuffet, hvor du som i gamle dager selv går frem til disken og velger hvilket smørbrød du vil ha. Her blir du møtt av et rikt utvalg kalde og varme smørbrød, laget fra bunnen av basert på sesongens beste råvarer. Det går gjetord om den utsøkte maten, som til og med har nådd Michelin-guidens anbefalinger. Vil du spise her kan det være lurt å være ute i god tid, de har nemlig fulle reservasjoner hver eneste dag.

Flere smakebiter fra Slotskælderen og Gule Gardinder-tips kan du finne under her. Vel bekomme!

Hilsen København-vennen Iben 🙂

Etter over 11 år i København har Jan Erik full oversikt over byens historiske skjenkestuer og spisesteder hvor man kan få tak på et smørrebrød. Han har besøk flere hundre steder. Alle besøkene har han samlet på bloggen Gule Gardiner, som i gamle dager var en hedersbetegnelse på de beste skjenkestedene. Jo gulere gardinene var, desto bedre var det. Det var et tegn på at det var et populært sted, hvor både røyk og historie hadde siget inn i gardinene. På bloggen graderes derfor stedene på en skala fra 1- 5 gule gardiner, hvor 5 gardiner er den beste heder.

Etter 11 år i København har Jan Erik sammen med sin danske kone Charlotte opparbeidet seg full oversikt over byens historiske skjenkestuer og spisesteder.

Jan Erik har besøk flere hundre steder, men av alle stedene han har besøkt er det dette frokoststedet som har imponert ham mest. Alle besøkene har han samlet på bloggen Gule Gardiner, som i gamle dager var en hedersbetegnelse på de beste skjenkestedene. Jo gulere gardinene var, desto bedre var det. Det var et tegn på at det var et populært sted, hvor både røyk og historie hadde siget inn i gardinene. På bloggen graderes derfor stedene på en skala fra 1- 5 gule gardiner, hvor 5 gardiner er den beste heder.

Når man går forbi bygningen fra 1700-tallet ser det ut som et helt alminnelige spisested, men så fort man stiger ned de tre trappetrinnene og ser de fullsatte bordene skjønner man at denne et svært populært sted.

Her nede ligger den nokså godt bevarte smørrebrød-hemmeligheten som kun har markedsført seg via jungeltelegrafen.

 

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5283

Hver eneste dag samles mennesker her nede for å spise ekte dansk frokost fra denne disken. Du kan velge mellom varme og kalde retter. Det bogner over av alt havet har å tilby, alt fra sild i uendelige varianter, ål, laks, flyndre, reker og rogn, til klassikere som andepaté, leverpostei og ribbe servert med rødkål og sprø svor, som de forøvrig server hele året rundt.

Går du forbi bygningen fra 1700-tallet ser det ut som et helt alminnelig spisested, men så fort du stiger ned de tre trappetrinnene og ser de fullsatte bordene, skjønner du at dette er et svært populært sted.

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5285

Bak disken finner du garantert en smilende Frank Due. Det er han som driver stedet, og han forteller gladelig om dagens smørbrød.

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5296

Ingenting er som et «smørrebrød» med sild. Vi fikk smake på flere varianter, som denne med karrisild, søtsild og tomatsild. Alt serveres på porselen fra Royal Copenhagen, som understreker den historiske atmosfæren.

De hadde akkurat fått inn litt ål og lagde derfor litt paté av ål, noe som falt i smak hos Gule Gardiner.

De hadde akkurat fått inn litt ål, og lagde derfor smørbrød med ål og eggerøre, noe som falt i smak hos Gule Gardiner.

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5301

Jan Erik starter alltid med en fiskerett og avslutter gjerne med et varmt smørbrød. Denne gangen lot han seg friste av flyndre i dill og sennepssaus.

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5299

Kalvelever i brun saus med stekt løk og persille. Nam 🙂

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5289

Fullsatte bord i med både familier og businessmenn.

På veggene henger utklipp fra avisanmeldelser, historiske bilder fra København og portretter av de som før i tiden drev Slotskælderen.

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5290

Så snart et bord tømmes, klargjøres det til neste besøk. De bleke grønne dukene står i stil til resten av interiøret og er det nærmeste du kommer «gule gardiner» i kjelleren.

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5306

Det er flest dansker på dette stedet, men vi hørte også noen turister på bordene. Mon tro om det var Gule Gardiner eller Michelinguiden som førte de hit til det kantete bygget?

Ryktene skal ha det til at rommet består av hele 18-kanter. Det anbefales på å ta turen innom her på ditt neste Københavnbesøk:)

Etter Slotskælderen ville Jan Erik vise oss noen av byens beste skjenkestuer, med både fire og fem gule gardiner. 

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5324

I «Latinerkvarteret» finner du café Halvvejen som virkelig er ett av de eldre skjenkestedene i København. Dette stedet har studenter gjennom flere tiår lagt sin elsk på. Første gang det ble servert noe her var allerede i 1789.

Det lave taket og den mørke innredningen av tre setter sitt preg på stemningen, hvor både unge og gamle hygger seg sammen.

Det lave taket og den mørke innredningen av tre setter sitt preg på stemningen, hvor både unge og gamle hygger seg sammen.

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5341

Til tross for at det «bare» er torsdag tidlig ettermiddag er Halvvejen allerede fylt opp av mennesker som hygger seg. På en kald høstdag varmer den lille stuen med stearinlysene godt.

For å få full pott, altså fem gule gardiner, må skjenkestedene i følge Jan Erik være autentiske, servere smørbrød og ha en vennlig betjening. Alt baserer seg på det umiddelbare inntrykket og opplevelsen stedet etterlater. At historien til skjenkestuen er godt bevart i veggene er et stort pluss, slik som disse stedene Jan Erik har valgt å vise frem.

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5320

Til tross for at Jan Erik setter pris på de eldre skjenkestedene, har et nyere serveringssted klart å komme høyt opp på listen hans.

Palæ bar er en hyggelig jazzklubb, dekorert med gamle reklameskilt, hvor du kan få tak i et raskt og rimelig smørbrød.

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5316

Gjennom innredning og dekor skjønner du raskt at du har entret et ekte jazzsted.

dfds_kobenhavn_gulegardiner__5315

Jeg lot meg spesielt begeistre av alle de morsomme reklameskiltene Palæ Bar hadde hengt opp rundt omkring i det lille lokalet.

Jan Erik sine fem Gule Gardiner-favoritter for et raskt dansk «smørrebrød»:
Slotskælderen  
Bredt utvalgt av klassiske smørrebrød i en historisk bygning. Her gjøres reservasjoner fortsatt kun på telefon:
+ 45 33 11 15 37
Fortunstræde 4
slotskaelderen.dk

Palæ
En nyere jazzhus som gir den tradisjonelle vertshus-følelsen. 
+4533125471
Adelgade 5
palaebar.dk

Café Halvveien
Har vært studentenes stamsted i flere hundre år. Tilbyr rimelige smørrebrød.  
33 11 91 12
Krystalgade 11
cafehalvvejen.dk

Vinstue 90
Et av de eldste skjenkestuene i København med samme atmosfære som da stedet ble startet
33 31 84 90
Gammel Kongevej 90
vinstue90.dk

Funchs Vinstue
Her kan du følge med på sportslige begivenheter i innredning fra 50-tallet.
+45 33 11 54 45
Nørre Farimagsgade 55

For flere steder med Gule Gardiner kan du leser mer på bloggen til Jan Erik her 🙂