Gløgg og æbleskiver er synonymt med jul i Danmark, og begge deler er flotte juletradisjoner man burde unne seg hvis man reiser med DFDS i førjulstiden.
På vei ned til København sist jeg var på tur fikk vi servert rykende ferske æbleskiver og god og varm gløgg med mandler og rosin i Red & White.
Henrik, som jobber i vinbaren om bord er en både kunnskapsrik og engasjert fyr, og i tillegg til den varme gløggen med mandler og rosin var vi så heldige at vi fikk smake litt kald gløgg på siden. Dette er jo egentlig fullstendig tradisjonsbrudd, men jeg syns ikke man skal kimse av kald gløgg. Henrik mente som rett var at det er en god måte å smake nyansene på. Gløggen på DFDS minner om en krydret og god portvin, og kan gjøre seg like vel på en hyttetur i februar som i Danmark i førjulstiden.
Hviids vinstue er blant stedene både københavnere og besøkende farter til før jul for å drikke gløgg. Hviids er en av Københavns historiske vinstuer, og 11.11 klokken 11 hvert år begynner serveringen av en av byens eldste gløgg-tradisjoner.
Innehaver Per Møller forteller at gløggen, som har blitt lagret siden mai, varmer gjestene like godt i dag som da den for første gang ble servert i 1954.
Man kan også kjøpe gløgg på flaske. Jeg spør om den blir bedre av å lagres etter at den er helt over på flaske, men Per må innrømme at nei, den blir nok ikke bedre.
– Så blir den heller ikke dårligere!, skyter stamgjesten Pål inn, som kan fortelle at han fremdeles har en flaske hjemme av fjorårets gløgg.
Den tradisjonsrike vinstuen åpnet for første gang dørene ut til Kongens Nytorv i 1723, og er dermed eldre enn både Amalienborg og Københavns rådhus.
Glædelig jul fra Mats!
Oops! We could not locate your form.