Bli med bak scenen på Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv, ble innviet i 1874. Teateret inneholder en enkelt scene, som i dag betegnes som Gamle scene. Her vises det nesten bare ballettforestillinger. Flere ganger i uken er det mulig å bestille gruppeomvisning på Det Kongelige teater, og det kan vi virkelig anbefale! 

Uansett alder tror vi dette vil være en topp opplevelse, noe som underbygges av at teateret mottar bårde skoleklasser og bedriftsbesøk – om hverandre. Omvisningen varer cirka 1,5 time, men tiden går altfor fort. Heldigvis er det lov å knipse bilder overalt, så du kan ta med deg minnene hjem, eller bruke dem til å overbevise andre om at de må besøke teateret. Det er også mulighet for «drop in» omvisning i helgene, om du for eksempel ønsker å gå alene.

Vi var så heldige å bli guidet rundt av Lars Hallby, som har jobbet ved teateret i 11 år. Han var inspirerende og morsom, og gjorde turen til en virkelig minneverdig opplevelse! Nå håper vi at vi med overbevisende bilder og ord, kan få andre til å bestille omvisning på Det Kongelige Teater. Og skal du være i København i noen dager, oppfordrer vi også til å gå på en av kveldsforestillingene. 3. desember 2016 er det for eksempel premiere på «Alice i Eventyrland». Her kan du bestille billetter.

God «rundvisning» (som man sier på dansk!)

Beste hilsen København-vennene Iben og Camilla 🙂

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__omvisning

Iben gleder seg til omvisning på Det Kongelige Teater. Her foran caféinngangen til teateret, som også er inngangen du bruker når du skal på omvisning.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5212

Dette er publikumsfoajéen, hvor gjestene venter før de får komme inn i salen på forestilling.

I denne foajéen oppholder gjestene seg også i pausen. Bystene viser kjente danske operasangere, ballettdansere, koreografer, skuespillere og andre store kulturpersonligheter gjennom tidene.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5214

Iben foreviger bysten av H.C. Andersen. Guiden forteller at Andersen så gjerne både ville danse og spille skuespill, men at han ikke helt hadde talent for det. Heldigvis kunne han skrive!

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5215

Det er også mulig å trekke frisk luft mellom aktene. Verandaen, som vender ut mot Kongens Nytorv, ble nylig renovert.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5217

Endelig! Her er vi inne i salen til «Gamle scene». Til venstre i bildet ser vi området som er forbeholdt den danske monarken.

Salen har plass til 1400 mennesker, men virker likevel nokså liten og intim. Henrik Ibsens «Et dukkehjem» hadde forøvrig verdenspremiere på Det Kongelige Teater i desember 1879, i denne salen. I dag vises 3-4 forestillinger i uken, men for det meste ballett. Det er «Det Kongelige Kapell», med sine 79 musikere, som spiller til alle forestillingene.

Salen sett fra Dronning Margrethe II av Danmark sin balkong.

Det Kongelige Teater har som nevnt bare én scene, men har etter hvert fått to «søsterscener», hvorav den ene er Operaen på Holmen, mens den andre er Skuespilhuset. Disse åpnet i henholdsvis 2005 og 2008.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5220

Denne lysekronen veier hele 950 kilo. Den senkes for rengjøring hvert år, da skal cirka 2000 glassprismer renses. (Akkurat hvor mange det er, vites ikke…)

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5221

Iben er nå inne i «Det kongelige værelse», som ligger i direkte tilknytning til balkongen til Dronning Margrethe. Vi fikk ikke lov å sitte i dronningen stol, men stå bak den – det var lov.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5222

Det går en heis direkte opp til Dronning Margrethes værelse.

Denne heisen ble laget fordi kong Christian X av Danmark falt av hesten sin i 1942 og skadet benet. Heisen kom et par år etter, da benet ikke var blitt noe bedre.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5225

Slik er utsikten fra balkongen til dronningen. Her sitter hun gjerne i Dronningstolen sammen med sin mann, Prins Henrik.

Den danske dronningen besøker Det Kongelige teater cirka 25 ganger i året, og ser gjerne flere stykker opptil flere ganger. Hun har også selv designet antrekk til et par av forestillingene.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5227

Her ser vi vår danske guide, Lars, teste ut stolene hvor sikkerhetsvaktene satt før i tiden, og overvåket de kongelige. Det sies at dronningens far, Kong Frederik VIIII, satt her for å være mest mulig privat.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5231

Nå har vi fått lov til å komme bak scenen, og Iben får testet ut ballett-kunnskapene sine, rett før sceneporten går opp…

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5234

Det må være en helt magisk opplevelse å stå på scenen mens porten løfter seg sakte, og du ser at salen er fylt med over 1000 mennesker…

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5237

Dette er utsikten til de tusenvis av stjerner som har danset, sunget, grått og ledd på denne scenen i over 140 år.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5243

Går vi enda mer «back stage» kommer vi til et provisorisk omkledningsrom.

I dette rommet henger klærne som skal brukes under forestillingene. Men dette skjer mens forestillingen pågår, derfor er rommet tomt nå.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5246

Velkommen til det som må være Danmarks lengste heis!? Den er 20 meter lang, og brukes til å hente ned baktepper og scenetepper til de ulike forestillingene.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5248

Inne i heisen henger en oversikt over de ulike forestillingene som spilles, eller skal spilles. Hvert nummer viser til en hylle, og heisen går dermed opp til denne hyllen, og man kan løfte ned de teppene man trenger til forestillingen.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5254

Å få komme inn i kostymesalen, hvor alle kostymene blir sydd, var som å komme inn i tyll-himmelen!

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5258

Fordi Svanesjøen danses i disse dager, hang det fullt av nydelige tyllskjørt i taket.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5259

Her er de nysydde kostymene til balletten «Alice i Eventyrland», som har premiere 3. desember 2016.

DFDS det kongelige teater København

Hver kjole er skreddersydd til hver enkelt danser.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5261

Dette er en felles kostymesal for alle de tre husene (Det Kongelige Teater, Operaen og Skuespilhuset). Her jobber 32 skreddere på fulltid.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5263

Her finnes knapper og tråder i all verdens fasonger og farger.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5264

Vi lurte på hva teatrene gjør med alle kostymene når forestillingene er ferdig. Da fikk vi vite at det finnes et lager med 200.000 (!) kostymer. Noen er til og med fra 1800-tallet.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5265

En oversikt over alle herrekostymene til «Alice i Eventyrland».

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5266

Disse er fra ulike forestillinger, og er mer til pynt enn nytte på kostymesalen. Antrekket til høyre er fra Shakespears King Lear.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5268

På vår ferd gjennom teateret traff vi på noen elever ved Ballettskolen.

Disse søte barna går i 4. klasse, og har både danseundervisning og vanlig skoleundervisning. En dag blir de kanskje blant de 80 faste ansatte ved Den Kongelige Ballett?

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5270

Her er vi på nok et «bakrom», og får se noen av kulissene til forestillingene. Disse kulissene er «fra Romeo og Julie».

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5271

Og her er noen kulisser fra «Alice i Eventyrland», som har premiere i desember.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5272

Iben poserer med nok en kulisse fra Alice.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5275

Tusen takk for omvisningen!

Vi takker vår flinke guide Lars Hallby for en begivenhetsrik tur både foran og bak scenen.

dfds_kobenhavn_detkongeligeteater__5277

I tilknytning til teateret i første etasje ligger en liten, hyggelig café.

Vi anbefaler absolutt alle en omvisning på det Det Kongelige Teater. Reiser du på gruppetur med DFDS, enten med jobben eller privat, så kan du lese mer og bestille omvisning her. 

God fornøyelse!