En litt annerledes storbyferie, del 1

Da jeg var liten hadde jeg to favorittartister. Den ene var Kim Larsen, og den andre var Øyvind Bluncks karakter «Reidar» som elsket Bitten, vafler og skulle på interrail med sin beste kompis «Grøten». I sangen «Reidar reiser snart» synger Reidar om noe som jeg har hatt med meg siden, og som jeg fortsatt kan ta meg selv i å synge i dusjen.

«Vi loffer rundt i Kongens by, og myser litt på alt som skjer der. Men Grøten han er ganske sky, så det blir nok dårlig stell med berter».

Det tok mange år og flere Københavnturer før det gikk opp for meg at byen Reidar sikter til selvfølgelig er København. Og Reidar lyver ikke, byen er perfekt å loffe rundt i ­– men jeg har også hatt gleden av å oppleve den i form av kompisturer, kjæresteturer, sommerferier og forretningsturer. Denne gangen skulle en av mine absolutte favorittbyer få bryne seg på en annen type gjestfrihet. For hva er egentlig en god Københavnoppskrift for en nybakt og førstegangsreisende småbarnsfamilie?

Jeg og min forlovede Julie tok med oss Emilie på ni måneder, gode venner og en fullpakket Volvo stasjonsvogn for å finne det ut. Les mer i bildetekstene under.

Beste hilsen Københavnvennen Henrik 🙂

Goodbye Oslo, hello Pearl Seaways!

For alles skyld, kom tidsnok til båten. Det gjør bilturen ned til kaia mer harmonisk, og man slipper å bekymre de hyggelige DFDS ansatte som til og med ringte for å spørre om vi var på vei. Det var vi heldigvis, så litt småflaue kjørte vi om bord som siste personbil fra fergeterminalen i Oslo.

For alles skyld, kom tidsnok til båten. Det gjør bilturen ned til kaia mer harmonisk, og man slipper å bekymre de hyggelige DFDS ansatte (som til og med ringte for å spørre om vi var på vei!). Det var vi heldigvis, så litt småflaue kjørte vi om bord som siste personbil fra fergeterminalen i Oslo.

Pakk lett! Et smart tips for en familie som reiser sammen er å pakke en felles bag eller sekk med det dere trenger til overfarten. Det gjorde ikke vi, som førte til at vi måtte manøvrere oss inn og ut av heis og korridorer med tre svære bagger, to sekker og en barnevogn.  Etter en litt svett start på turen var det imidlertid bare glede å spore da vi åpnet døren til vår store og delikate Commodore lugar med stor seng, digg bad med dusj, god boltreplass for Emilie – og flatskjerm på veggen som for anledningen var øremerket fotball VM.

Pakk lett! Et smart tips for en familie som reiser sammen er å pakke en felles bag eller sekk med det dere trenger til overfarten. Det gjorde ikke vi, som førte til at vi måtte manøvrere oss inn og ut av heis og korridorer med tre svære bagger, to sekker og en barnevogn. Etter en litt svett start på turen var det imidlertid bare glede å spore da vi åpnet døren til vår store og delikate Commodore de luxe-lugar med stor seng, digg bad med dusj, god boltreplass for Emilie – og flatskjerm på veggen som for anledningen var øremerket fotball VM.

Det var helt utrolig kult å få stå i de store vinduskarmene på lugaren og se på vannet og vinke til måkene. Så gøy at det ble litt trist da vi måtte bryte opp for å oppleve resten av skipet.

Det var helt utrolig kult å få stå i de store vinduskarmene på lugaren og se på vannet og vinke til måkene. Så gøy at det ble litt trist da vi måtte bryte opp for å oppleve resten av skipet.

Har man familie eller kjentfolk langs fjorden er det obligatorisk å vinke når Københavnbåten seiler forbi. Litt vanskelig å se kanskje, men det står folk og vinker iherdig fra en av de gule hyttene på fastlandet. Har vi blitt fortalt i hvert fall.

Har man familie eller kjentfolk langs fjorden er det obligatorisk å vinke når Københavnbåten seiler forbi. Litt vanskelig å se kanskje, men det står folk og vinker iherdig fra en av de gule hyttene på fastlandet. Har vi blitt fortalt i hvert fall.

Litt liten denne gangen, men definitivt et sted vi skal leke på neste tur!

Middagen om bord på Pearl er helt super, og markerer for alvor starten på Københavnopplevelsen. Det anbefales å reservere bord samtidig som du bestiller billetter, så slipper du å tenke på dette når du kommer om bord.

Har du små barn med på turen er det lurt å si fra om dette ved bordbestilling. Da ordner de et egnet bord til dere med barnestol og plass til vogn. Vi valgte å ta med vognen om bord slik at den lille skulle få sove til normal tid. Det gikk fint, selv om det av og kunne bli litt mange stemmer ved bordet vårt. Da var det fint med en time-out.

Commodore-frokosten er for øvrig superdigg, med en god blanding av sunt og litt mer feriekos-aktig på menyen.

 

 Og her kommer bilder av opplevelser både innenfor og utenfor storbyen …

Kun en liten times kjøretur ut av København kan du oppleve den danske landsbygda og strandliv på sitt beste. Vi startet Københavnferien med å følge vei 21 ut av byen, forbi Roskilde mot Sjællands Odde og nærmere bestemt Tengslemark Lyng. Her bodde vi i sommerhuset til et vennepar i noen dager. Dersom du av en eller annen grunn ikke har et vennepar med sommerhus, finnes det hus til leie for en billig penge – særlig dersom dere reiser flere sammen.

Kun en liten times kjøretur ut av København, kan du oppleve den danske landsbygda og strandliv på sitt beste. Vi startet Københavnferien med å følge vei 21 ut av byen, forbi Roskilde mot Sjællands Odde og nærmere bestemt Tengslemark Lyng. Her bodde vi i sommerhuset til et vennepar i noen dager. Dersom du av en eller annen grunn ikke har et vennepar med sommerhus, finnes det hus til leie for en god pris – særlig dersom dere reiser flere sammen. For eksempel Novasol eller Dansommer.

Om du planlegger å starte eller avslutte storbyferien utenfor byen, anbefales et besøk på ”Supermarco”, Danmarks største importør av italienske skinker som ligger langs vei 21.

Om du planlegger å starte eller avslutte storbyferien utenfor byen, anbefales et besøk på ”Supermarco”, Danmarks største importør av italienske skinker som ligger langs vei 21.

”Supermarco” har i tillegg til en stor og delikat kjøttdisk, også et rikholdig utvalg av blant annet vin og oster. Selv om vi kjøpte mye av alt, gjorde det ikke engang bittelitt vondt da vi skulle gjøre opp regningen. Danmark altså.

”Supermarco” har i tillegg til en stor og delikat kjøttdisk, også et rikholdig utvalg av blant annet vin og oster. Selv om vi kjøpte mye av alt, gjorde det ikke engang bittelitt vondt da vi skulle gjøre opp regningen. Danmark altså.

Når mat og drikke er i boks tar gode og brede veier deg raskt ut av storbyen og til den danske landsbygda.

Når mat og drikke er i boks tar gode og brede veier deg raskt ut av storbyen og til den danske landsbygda.

Første dagen var det sol men litt kaldt, så vi tok bare et kort besøk på stranden. Dagen etter kom varmen med opptil 26 grader i skyggen og badetemperaturer på over 20 grader. Selv om Emilie fortsatt er litt liten, er Danmarks langgrunne strender midt i blinken for barna, samtidig som det er enkelt for oss voksne å holde øye med dem.

Første dagen var det sol men litt kaldt, så vi tok bare et kort besøk på stranden. Dagen etter kom varmen med opptil 26 grader i skyggen og badetemperaturer på over 20 grader. Selv om Emilie fortsatt er litt liten, er Danmarks langgrunne strender midt i blinken for barna, samtidig som det er enkelt for oss voksne å holde øye med dem.

Du vet du har ferie når det vokser strå på taket og det viktigste i verden er tre piler og et dartbrett.

Du vet du har ferie når det vokser strå på taket og det viktigste i verden er tre piler og et dartbrett.

Stedet vi bodde lå lunt til med stranden rett nedenfor trærne. Det kan blåse litt i Danmark, så det anbefales å forhøre seg litt om vindforholdene ved leie av sommerhus.

Stedet vi bodde lå lunt til med stranden rett nedenfor trærne. Det kan blåse litt i Danmark, så det anbefales å forhøre seg litt om vindforholdene ved leie av sommerhus.

Hver morgen dro vi til ”Superbrugsen” der de sto klare med ferske rundstykker og varme bakervarer. Danskene er også fantastisk flinke til å skape små, lokale og idylliske spesialforretninger som er å finne på de oddeste steder. Ta deg tid til dette, det er vel verdt turen.

Hver morgen dro vi til ”Superbrugsen” der de sto klare med ferske rundstykker og varme bakervarer. Danskene er også fantastisk flinke til å skape små, lokale og idylliske spesialforretninger som er å finne på de oddeste steder. Ta deg tid til dette, det er vel verdt turen.

Danske frikadeller og andre spesialiteter på lunsjbordet. Neste ”bekymring” var hva vi skulle ha til middag.

Danske frikadeller og andre spesialiteter på lunsjbordet. Neste ”bekymring” var hva vi skulle ha til middag.

Etter noen kjempefine dager med strand og sol og sommer var det på tide å ta farvel med landsbygda og sette kursen mot storbyen. Om du lurer på hvordan Kongens by behandlet oss, kan du lese om dette i del 2 av denne feriereportasjen, som publiseres her på bloggen om kort tid.

Etter noen kjempefine dager med strand og sol og sommer var det på tide å ta farvel med landsbygda og sette kursen mot storbyen. Om du lurer på hvordan Kongens by behandlet oss, kan du lese om dette i del 2 av denne feriereportasjen, som publiseres her på bloggen om kort tid – i løpet av juli. Følg med 🙂