Hver jul i 53 år har Royal Copenhagens flagship store hatt utstilling av julebord, der ulike kunstnere, skuespillere, kokker, kjendiser, adelige, komikere – og mange andre har fått kreativt spillerom til å designe sitt eget julebord. I år er det seks danske motedesignere som har fått designe hvert sitt julebord, og resultatet er fantastisk.
Julebordene er Royal Copenhagens største årlige event, og cirka 150.000 gjester er innom i perioden 17. november og ut desember. Men det er også en opplevelse i seg selv å gå på «omvisning» i den store butikken midt på Strøget, og bli inspirert til å handle julegaver både til seg selv og andre.
Ps. Visste du at du om bord i vår Sea Shop kan handle varer fra Royal Copenhagen til gunstige sjøpriser med inntil 20 prosent rabatt sammenlignet med pris i land i Danmark?
Butikken har ligget på samme sted siden 1911, i et av Københavns eldste bygg.
Tanken bak dette serviset er at det skal kunne brukes hver dag, og gi en følelse av hverdagsluksus. Fordi mønsteret er malt på serviset før porselenet ble brent, tåler det oppvaskmaskin.
Det første Flora Danica middagsserviset bestod av hele 1802 deler, og ble bestilt av danske kong Christian VII som en gave til den russiske keiserinnen Catherine II. Det tok 12 år å ferdigstille serviset, og det var én person som malte alt sammen, porselensmaleren Johann Christoph Bayer. Alt er malt og skåret ut for hånd.
De utkårede er Rikke Baumgarten og Helle Hestehave fra Baum und Pferdgarten, Charlotte Eskildsen fra Designers Remix, Ole Yde fra Yde, Cecilie Bahnsen og Mark Tan. Nesten alle representerer danske merker med internasjonal suksess, det er bare iranskfødte Leyla Piedayesh fra Berlin, kvinnen bak merket Lala Berlin, som ikke er av dansk opprinnelse.
Mark Kenly Domino Tan har dekket sitt bord med White Fluted og Arje Griegsts ikoniske Konkylieservise, som ikke lenger er til salgs. Mark har ønsket å skape en fortelling om mangfoldighet. Han er ikke så opptatt av høytiden, men av felleskapet og gleden som et oppdekket bord gir et selskap.
Hun bruker mye farger, friske frukter fra eksotiske trær og bløte tekstiler for å skape en scenografi à la De Hellige Tre Konger.
Designeren bor i København etter syv år i London, og bor sammen med sin engelske kjæreste. Hun har satt sammen bruddstykker fra to land og to tradisjoner.
Baum & Pferdgarten har satt sammen tre bord som nærmest eksploderer i en ny måte å pynte og feste på. Deres yndlingsfarge er – ikke overraskende – blå. Den fantastiske lampen er designet av Vibeke Fonnesberg Schmidt.
Charlotte elsker det enkle og klassiske, og ville at hennes bord skulle være dominert av utelukkende fargen rosa. Designeren har skapt en moderne ramme for sin utstilling, og har valgt det mest enkle av Royal Copenhagens serviser: White Fluted.
Ole ville ha et overdådig bord, som skal gi en følelse av løssluppenhet og overstått fest, med en lysekrone som har falt ned, tomme glass og stoler som har veltet. Han har også brukt det mest kongelige av alle servisene til Royal Copenhagen, nemlig Flora Danica. Scenografien er håndmalt av Sarah Becker.
Utstillingen kan sees hos Royal Copenhagen på Amagertorv i hele desember, og vi anbefaler virkelig en tur innom! 🙂